Inzaaien en inplanten zeegras in Waddenzee weer van start

Rijkswaterstaat is weer gestart met het inzaaien en inplanten van zeegrasvelden in de Waddenzee. Dit jaar vinden de werkzaamheden plaats bij Ameland, Ballastplaat, Griend en de Waardgronden. Op basis van wetenschappelijk onderzoek zijn de locaties bij Ameland en op Griend vorig jaar geselecteerd, waarna proefvelden met groot en klein zeegras zijn gezaaid en aangeplant om te zien waar herstel het meest kansrijk is. Vooral het gebied ten zuiden van Ameland lijkt veel potentie te hebben om zeegrasvelden terug te brengen. Nieuw dit jaar zijn proefvelden bij Ballastplaat en de Waardgronden.

In 2024 wordt er zeegras ingezaaid en aangeplant op vier locaties. Bij Griend en Ameland worden de bestaande zeegrasvelden versterkt met zo’n 840.000 zeegraszaden. Bij Ballastplaat en de Waardgronden worden nieuwe proefvelden aangelegd om te onderzoeken of dit geschikte locaties zijn voor zeegrasherstel. Ballastplaat lijkt vooral een interessante locatie te zijn, omdat hier vorig jaar een aantal zeegrasplantjes gevonden zijn (gemeld via onder andere www.waarneming.nl).

Bij Griend, een eiland tussen Harlingen en Terschelling, is de afgelopen jaren al volop geëxperimenteerd. Met succes, want in 2022 groeide het zeegrasveld al naar zo’n 650 hectare. Vorig jaar had het zeegrasveld zelfs een omvang van zo’n 1250 hectare en zijn er meer dan 1,5 miljoen zeegrasplanten geteld. Daarmee is Griend momenteel zelfs het grootste herstelde droogvallende zeegrasveld ter wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven