Expositie van Johannes Hoogeveen in de Sint Clemenskerk

Vanaf mei tot en met juli 2024 is in een vleugel van de prachtige Rooms Katholieke Sint Clemenskerk in Nes op Ameland een expositie te zien van de zeer getalenteerde schilder Johannes Hoogeveen. De Friese Johan Hoogeveen uit Terherne maakt zijn debuut op Ameland. Met zijn figuratieve werken laat Johan, calculator/drukwerkadviseur bij Drukkerij van der Eems, de toeschouwer genieten van verfijnde nostalgische stillevens, verstilde landschappen, met liefde voor dieren en ook voor Ameland, zoals zijn schilderij ‘Leafde’ olieverf op paneel 25×30 cm.

Van muziek maken naar schilderen
Johan komt uit een gezin waarin muziekonderricht als belangrijk werd gezien. Ook Johan kreeg vijf jaar vioolles, een opstap om in het Frysk jeugdorkest te gaan spelen. Totdat Johan als vijftienjarige zijn eerste liveband, de Dizzy Man’s Band, hoorde. Toen wilde Johan nog maar één ding: basgitaar spelen in een band. De jaren zeventig, een bloeiende muziekperiode. Johan was een kei in improviseren. Liever dat dan spelen van bladmuziek. Tot 2012. Na een optreden werd hij tijdens de terugreis in de auto getroffen door een vreemde piep in zijn oor. Het was niet de auto die dit geluid veroorzaakte, Johan realiseerde zich dat hij een gehoorbeschadiging had opgelopen. De schrik was groot. Het maakte een eind aan zijn muziekcarrière. Maar zette de deur open voor een nieuwe passie…

Schilderen
Johan krijgt les van Co Cordèl, pseudoniem voor Epko Terpstra, een Nederlandse schilder van stillevens. Cordèl ging van 1977 tot 1983 naar de Academie Minerva in Groningen en is lid van de vereniging Fryske Kultuerried. Kunstenaar Co Cordèl schildert in het begin van de jaren tachtig voornamelijk traditionele, nostalgische stillevens. Naarmate de jaren vorderden kreeg hij een steeds sterkere drang om losser te schilderen en het pure stilleven wat minder tot onderwerpkeuze te maken. Van deze geweldige kunstenaar krijgt Johan drie jaar lang les. Hij is welkom. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Johan kende Cordèl daarvoor ook al dertig jaar. ‘Het paste als een jas’, vertelt Johan. ‘De oefeningen zoals licht en donker, het bezoeken van musea, het relativeren van Cordèl als hij zegt: uiteindelijk is het behang. Voor mij waren er grote raakpunten met de muziek. Denk aan de klankkleur, de compositie. Allebei geven ze kansen om je gevoel te uiten en de drang om te scheppen’.

Het avontuur speelt zich af in je hoofd
Daarmee bedoelt Johan de opbouw van een nieuw schilderij. Het is een soort magisch proces. ‘Als het me maar pakt, dan lukt het wel. Stillevens kan ik het beste schilderen. Ik schilder altijd op paneel, dat is lekker hard. En met olieverf. De lijsten maak ik zelf’, aldus Johan. Zijn schilderijen zijn adembenemend mooi. Hij is een meester in het spelen met licht. Al zijn onderwerpen komen tot leven op het paneel. Johan verrast de toeschouwer met zijn bijzondere werk!

Drukkerij van der Eems
Niet alleen is Johan een gedreven schilder. Ook over zijn werk vertelt hij graag en enthousiast. Hij is calculator/drukwerkadviseur bij Drukkerij van der Eems. ‘Wij werken al jarenlang voor zowel bedrijven als particulieren. Voor grote en kleine bedrijven uit de meest uiteenlopende branches. Van scholen, makelaarskantoren, verenigingen, reclamebureaus, musea tot de industriële en dienstverlenende sector. Zo maakten we voor museum Belvédère en de Amelander musea onlangs het boek over Tames Oud ‘Eiland van verlangen’. Het boek verscheen bij het gelijknamige tentoonstellingstweeluik in Cultuur Historisch Museum Sorgdrager, Hollum Ameland (17-23 oktober 2023) en Museum Belvédère, Heervenveen-Oranjewoud (17 juni-24 september 2023). De schilder Tames Oud werd in 1895 geboren op Ameland, trok in de jaren twintig naar België, doorliep in Brussel de Academie voor Schone Kunsten, vervulde in Vlaanderen verschillende betrekkingen, vestigde zich in 1938 in Den Haag en overleed aldaar in 1953.

Expositie van Johan Hoogeveen in de Rooms Katholieke Sint Clemenskerk
Zijn allereerste expositie vindt plaats in de Sint Clemenskerk in Nes. ‘Er is mij vaak gevraagd om te exposeren’, vertelt Johan. ‘Maar nu met het aanbod op zo’n prachtige plek ben ik overstag gegaan. Veel van mijn schilderijen moet ik voor deze expositie weghalen bij vrienden en familie. Ze wilden ze graag hebben, dus heb ik ze weggegeven.’

Al heeft Johan nog weleens heimwee naar de muziek, zijn drang om te scheppen is omgezet in het schilderen.
U bent van harte welkom in de Sint Clemenskerk op Ameland.

De expositie is van mei tot en met juli 2024. De kerk is dagelijks geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Er is een suppoost aanwezig. En misschien ontmoet u de kunstenaar zelf wel.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven