Wagenborg voert verbeteringen door in dienstregeling

Op basis van nieuwe peilgegevens over de directe omgeving van de vaargeul, die niet eerder beschikbaar waren, is door Wagenborg Passagiersdiensten gezocht naar locaties in de vaarroute waar schepen elkaar veilig kunnen passeren zodat er een tweede veerboot ingezet kan worden. Wagenborg Passagiersdiensten is verheugd dat deze mogelijkheden gevonden zijn zodat er vanaf 1 augustus verbeteringen doorgevoerd kunnen worden in de aangepaste dienstregeling.

De rederij heeft uit veiligheidsoverwegingen de reguliere dienstregeling sinds 27 juni 2023 aan moeten passen op basis van de vaargeulcondities, een rapportage van het MARIN en een incident met de sneldienst. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 23 juni 2023 aangegeven toe te staan dat Wagenborg Passagiersdiensten voor een periode van zes weken, tot 8 augustus 2023, een beroep doet op overmacht en de dienstregeling aanpast. In de tussenliggende tijd doet het MARIN vervolgonderzoek onder welke omstandigheden veilige passeermogelijkheden in de vaargeul mogelijk zijn.

Tweede schip bij bepaalde waterstand

De nieuwe peilgegevens over de directe omgeving van de vaargeul laten zien dat er plekken zijn waar vanaf bepaalde waterstanden voldoende breedte en diepgang is om twee schepen elkaar veilig te laten passeren. Hierdoor kan vanaf een bepaalde waterstand een tweede schip 2 á 3 keer per dag worden ingezet. Dit zal met name overdag zijn, waardoor reizigers op prettigere tijdstippen kunnen reizen. Voorlopig gaan we uit van passeren bij een waterstand vanaf 1 meter minus NAP.

Hierdoor wordt de bereikbaarheid overdag beter. Reizigers kunnen op meer courante tijden reizen van en naar Ameland.

5-kwartier dienstregeling om vertraging te verminderen

Om schepen voldoende tijd te geven om op elkaar te wachten en om veilig te kunnen passeren zal Wagenborg Passagiersdiensten vanaf 1 augustus ook een 5-kwartierdienst gaan varen.

Ook de sneldienst zal gebruikmaken van de passeervakken en kan door deze aanpassingen beter op tijd varen. Hier zullen de vertragingen als gevolg van de aangepaste dienstregeling die op 27 juni ingevoerd is, afnemen. Daarmee vergemakkelijken we het reizen voor forensen, studenten en eilanders.

Boeien en wekelijkse peilingen

Om het tweede schip veilig in te kunnen zetten, zal Rijkswaterstaat de passeervakken voorzien van boeien. Rijkswaterstaat zal de komende 6 weken ook buiten de geul peilingen uitvoeren om de ontwikkelingen nauwgezet te monitoren. Op basis hiervan acht Wagenborg het veilig en verantwoord de dienstregeling eerder aan te passen, dus nog vóór publicatie van het MARIN rapport.

Vervolg

Het definitieve MARIN rapport wordt rond 11 augustus verwacht. Op basis van dit rapport zal in overleg met consumentenorganisaties, decentrale overheden en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de dienstregeling voor de rest van 2023 vastgesteld worden. De verbeterde aangepaste dienstregeling geldt voor de maand augustus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven