Expositie en boek ‘Tames Oud Eiland van verlangen’

De wens een overzichtstentoonstelling te wijden aan het werk van Tames Oud, een van de meest eigenzinnige kunstenaars die Friesland voortbracht, leefde zowel bij de Amelander Musea als bij Museum Belvédère. In de collecties van beide musea is zijn werk ruim vertegenwoordigd en worden topstukken van zijn hand met regelmaat getoond. Een samenwerking lag dan ook voor de hand. In het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager in Hollum kwam het zwaartepunt te liggen bij de schilderijen en werken op papier met voorstellingen die tot het eiland en zijn omgeving zijn te herleiden. Museum Belvédère in Oranjewoud concentreert zich op Ouds artistieke ontwikkeling en toont voornamelijk werk uit de periode waarin hij werkzaam was in België en Den Haag. Uiteindelijk leverde dat twee complementaire exposities op, die tezamen een representatief overzicht geven van zijn oeuvre. De tentoonstellingen zijn vanaf hedente zien in beide musea.

Het boek dat bij het tentoonstellingstweeluik is verschenen, kwam tot stand na grondig onderzoek naar leven en werk. Dat leverde uiteindelijk veel nieuwe inzichten op en een aantal schilderijen die tot nog toe onbekend waren. In haar biografische schets kleurt Gitte Brugman een bijzondere kunstenaarspersoonlijkheid en zet deze af tegen vaak roerige omstandigheden. Oud werd in 1895 geboren op Ameland, trok in de jaren twintig naar België, doorliep in Brussel de Academie voor Schone Kunsten, vervulde in Vlaanderen verschillende betrekkingen, vestigde zich in 1938 in Den Haag en overleed aldaar in 1953.

Het boek is bij de opening van de expositie in museum Sorgdrager gepresenteerd.

Het boek is voor Eur. 25,00 verkrijgbaar bij museum Sorgdrager en museum Belvédère in Oranjewoud

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven