Ned. Herv. Kerk in Nes aangekocht door Stichting Amelander Musea

Gonneke Braakman

Afgelopen voorjaar stond het mooie Nederlands Hervormde kerkje aan het Kerkplein in Nes te koop. Op 18 december 2022 werd er de laatste dienst gehouden. Een dankdienst. De verkoop vond plaats via een biedingsprocedure. Op maandag 8 mei 23.59 uur was de termijn om een bod uit te brengen op het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Ameland gesloten. Het kerkgebouw werd aangekocht door de Stichting Amelander Musea (STAM). Zij geven aan het kerkgebouw in de huidige vorm te willen behouden en beschikbaar te stellen voor passende activiteiten die recht doen aan haar rijke historie.

Het kerkje werd in 1824 gebouwd op de fundamenten van een kerk uit 1734. Het portaal werd waarschijnlijk tijdens een verbouwing in 1913 toegevoegd. De preekstoel dateert uit de 18e eeuw. Het orgel is gebouwd door L. van Dam en Zonen. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

De kerk herbergt verschillende schatten zoals: twee muurschilderingen. Ze zijn in de jaren ’50 van de vorige eeuw gemaakt door de Friese kunstenaar Jan Murk de Vries en zijn aangebracht boven de kerkenraadbanken. Het zijn voorstellingen van de wonderbaarlijke visvangst en Elia die door de raven wordt gevoed. De kroonluchters vertellen het verhaal van ds. Mazade. Hij was vanaf 1723 – er moet toen dus al een kerkgebouw op deze plaats hebben gestaan – als prediker actief. Zijn preken werden zo gewaardeerd dat de kerkelijke gemeente de kerk de kronen als geschenk gaf. Mazade preekte orde en tucht. Onder zijn leiding kwam er een kerkelijke rechtbank, die dronkenschap van lidmaten en het beledigen van diakenen streng bestrafte door ze van de bedeling uit te sluiten. Die aanpak kon het bravere deel van het kerkvolk wel waarderen. De ijver van deze leidsman werd dan ook andermaal beloond met een fraaie bijbel. Die lag sinds 1729 op de kansel.

De kerk blijft openbaar toegankelijk

Je voelt het direct als je binnenkomt. De sfeer van vroeger, de sereniteit. Eeuwenoude muren, het eikenhout en liedborden. Het prachtige licht gefilterd door de glas in lood ramen. Het kerkgebouw krijgt nu in 2023 een nieuwe functie.

Directeur van de Amelander Musea, William Beijaard

William is heel erg blij met de aankoop van dit prachtige kerkje. ‘Het blijft behouden voor Ameland’, was één van zijn eerste reacties. Voortvarend wil hij het kerkgebouw zo snel mogelijk openbaar toegankelijk maken. En dat gaat ook lukken. 1 juli 2023 gaat de kerkdeur weer open. Aanvankelijk alleen ’s middags van 13.00 – 17.00 uur. Op uitnodiging van de STAM exposeren de Amelander Kunstenaars tot november 2023 hun unieke en toegankelijk kunst in het prachtige decor van het kerkje aan het Kerkplein in Nes. Een fantastisch samenwerkingsverband. Een stukje Amelander solidariteit.

De Amelander Kunstenaars (AK)

In 2011 is een kleine groep enthousiaste eilanders gestart met het exposeren van kunst. In tien jaar tijd ontwikkelden ze zich tot een grote gevarieerde groep Amelander Kunstenaars, die inmiddels een begrip zijn op het eiland en ver daarbuiten. Elk jaar in de maand november, tijdens de Kunstmaand Ameland, heeft de groep Amelander Kunstenaars in Ritskemooi aan de Kooiweg in Buren een veelzijdige expositie van Amelander Kunst. De tentoonstelling wordt ieder jaar door duizenden kunstliefhebbers bezocht en is bemand door de kunstenaars zelf. De werken hebben een duidelijke eilandband en versterken elkaar. Sinds 2020 exposeren de Amelander Kunstenaars ook permanent online op hun website. U kunt nu de kunst van Ameland het hele jaar door bekijken en kopen.

Er is al enige tijd sprake van een goede band tussen het museum en de Amelander Kunstenaars. Zo exposeerden zij van december 2021 t/m oktober 2022 met hun jubileumexpositie Tien jaar Amelander Kunst in het Natuurcentrum in Nes. Sinds 2021 houden de fotografen van de AK een permanente expositie in Museum De Amelander Vuurtoren in Hollum. In het Maritiem Centrum in Hollum, exposeerden de Amelander Kunstenaars afgelopen december 2022 t/m januari 2023 met hun ‘Amelander Kunst XL’.

‘Een gewaardeerd medewerker van het museum, Valta, is deelnemer van de Amelander Kunstenaars. Hij heeft mijn interesse gewekt voor de Amelander Kunst. Het is tastbare kunst, door de bezoekers van het museum goed ontvangen. Wij, als museum, willen het wederom opzoeken, het versterken, de ontwikkelingen volgen. Er is iets moois gebeurd en ik denk dat in de toekomst met deze Amelander kunst hele bijzondere dingen gaan gebeuren’, aldus William Beijaard.

Maar nu eerst de vier maanden durende expositie van de Amelander Kunstenaars in de Museumkerk Ameland in 2023. 21 Amelander Kunstenaars exposeren van juli t/m oktober 2023 vol trots hun werk, bestaande uit diverse disciplines. Een enthousiaste uiting van eilandimpressies en inspiratie. Kunst van Ameland in een eeuwenoud Amelander kerkgebouw. Tijdens deze maanden bemannen de Amelander Kunstenaars voor het grootste gedeelte de tentoonstelling. Daarmee worden ze naast kunstenaar ook vrijwilliger bij het museum.

Ambassadeurs van het kerkmuseum Ameland

Zo spelen de Amelander Kunstenaars een belangrijke rol bij het openstellen van de kerk en het gastvrij ontvangen en verwelkomen van bezoekers.

Mogelijke activiteiten in de Museumkerk

Trouwlocatie: De STAM heeft in Vuurtoren Ameland een trouwlocatie met de daarbij behorende organisatie, de kerk zou een prachtige toevoeging zijn.

Nieuwe locatie Kunstmaand Ameland/Atelier: Deze ruimte heeft zeer veel mogelijkheden en zou zowel voor de kunstmaand als de STAM een aanvulling zijn. Daarnaast zou er een kunstenaar doorlopend kunnen werken.

Congressen, lezingen, vergaderingen en teambuilding.

Repetitie- en concertruimte voor koren en ensembles.

Kerkmuziekavonden.

Pop podium voor (Amelander) talent.

Kleinkunst.

Vertrekpunt excursie Dorpsvertellingen.

Begrafenissen.

Beschikbaar stellen van het gebouw voor geloofsovertuigingen.

Kerkmuseum winkeltje

De vestigingen van de STAM hebben inmiddels een behoorlijke variëteit aan eigen producten met het ‘Amelands Produkt’ predicaat. Ook in de Museumkerk zullen deze producten gepromoot en verkocht worden. Men kan denken aan de mosterd en meelproducten en meer recentelijk de wol en zeepproductie. Promotieactiviteiten zoals voor bijvoorbeeld een eendenkooiexcursie of om speciale activiteiten zoals de Paardenreddingboot onder de aandacht te brengen.

Monumentendag 9 en 10 september

Op zaterdag 9 september en zondag 10 september is het ‘Open Monumentendag’ in Nederland. Meer dan vierduizend monumenten zijn dan gratis toegankelijk voor iedereen. Waaronder naast andere monumenten op Ameland ook het unieke, prachtige kerkje aan het Kerkplein in Nes.

Soms wordt een idee werkelijkheid

Zo kwamen twee bestuursleden van de musea op de fiets elkaar tegen. Jan de Vries trof Joop Lodewijks bij het Bunkermuseum in Hollum. Jan vertelde Joop dat hij nog iets op zijn verlanglijstje had staan. Namelijk het kopen van een kerkje. Een prachtig, ambitieus plan. Het bestuur was enthousiast en ondernam actie. Er werd een plan gemaakt, de kerk werd bezichtigd en uiteindelijk werd een bod uitgebracht. De rest is geschiedenis!

Welkom in de Museumkerk Ameland

Kerkplein 1

9163 GR Nes

Openingstijden: van maandag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur

Telefoon: 0519 542737

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven