Even normaal doen

Ik wil jullie eventjes om hulp vragen. Al een paar jaar loop ik op 4 mei met het schaamrood op de kaken rond. Onze vlag is een keer verwaaid en geknapt, waardoor die is vastgezet. Gevolg: we kunnen de vlag niet halfstok hangen. Dat terwijl wij het uitermate belangrijk vinden dat dit verhaal tot het einde der tijd moet blijven bestaan. Maar ieder jaar bedenk ik me te laat dat we moeten investeren in een mast. Want de vlag halfstok hangen wegens de nationale dodenherdenking, is de normaalste zaak van de wereld. Bij deze een oproep: help mij daar volgend jaar begin april even aan herinneren. Dan is ons huis niet het enige huis in het dorp dat geen vlag halfstok heeft hangen.

Over de vlaggen gesproken: die kunnen nu toch echt wel weer gewoon rood-wit-blauw hangen en niet meer andersom. Want met nog veel meer schaamrood op de kaken heb ik boeren zien weigeren om de Nederlandse vlag normaal te hijsen op 4 en 5 mei. Vanwege het zogenoemde onrecht dat hen wordt aangedaan. En dat zij juist die vlag ondersteboven laten hangen, omdat alle slachtoffers in de Wereldoorlogen hun leven voor Nederland hebben gegeven. Dan snap je er echt geen donder van. Dan ben je met recht een boerenlul of boerentrut. Want wat hebben ze het slecht… Vier op de tien boeren had in 2021 een eigen vermogen van meer dan een miljoen euro, blijkt uit in april 2023 gepubliceerde cijfers van het CBS. Gewoon even normaal doen, met je vlag.

Die oproep deed gelukkig ook Caroline van der Plas, die met haar BBB-partij glorieus winnaar werd van de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Het volk kiest en vele boeren besloten daarna hun vlag weer netjes rood-wit-blauw te hijsen. Toch sloeg diezelfde Caroline van der Plas de plank volledig mis in aanloop naar 4 mei. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bracht onaangekondigd een bliksembezoek aan ons land, op 4 mei nota bene. Van der Plas liet op de woensdag ervoor weten niet naar de speech van Zelensky te gaan. Ze vond dat niet gepast op de dag van – zoals ze zelf schreef – ONZE dodenherdenking. En dat zeg je dan over een president van een land dat in een verschrikkelijke oorlog is verwikkeld. Mijn hemelsnaam, wat is er dan mis?

Het werd alleen nog erger. Van der Plas kreeg forse kritiek aan haar adres vanwege haar stemmingmakende bericht op Twitter. Eigenlijk precies hetgeen ze wilde, want anders plaats je het niet. Het zal dat dat het ongetwijfeld goed doet bij haar achterban. Maar het feit dat ze een dag later met een schimmig bericht – dat zelfs een leugen bleek te zijn – toch de meubelen nog hoopte te redden, wreef ze eigenlijk nog meer in een steeds grotere vlek. Ironisch wel, want ze vond dat ONZE dodenherdenking centraal moest staan op 4 mei en niet de komst van Zelensky. Aan het einde van het liedje? Caroline van der Plas en de BBB stonden door haar ophef centraal en niet Zelensky. Gewoon even normaal doen, met je hitsige stemmingmakerij.

Goed, terug naar Ameland. Daar begint de drukte de laatste weken weer toe te nemen. Het is veel drukker in de winkels, om maar te zwijgen over het aantal fietsbewegingen. Daar zit meteen een ergernisje bij mij. Om maar in Van der Plas-termen te blijven: vele toeristen rijden niet over de veelal prachtige, nieuwe fietspaden. Nee, ze rijden over ONZE autowegen. Terwijl het fietspad er negen van de tien keer nota bene naast ligt én dit aangegeven is. Waarom in hemelsnaam wil je als toerist zo graag op de autoweg fietsen? Wat is daarvan nu de reden? Want als je claxonneert of handgebarend laat merken dat het fietspad aan de andere kant van de berm is in plaats van op de weghelft waar ik rijd met de auto, krijg je nog een grote bek terug ook. Even normaal doen, met je (elektrische) fiets.

Nu naar iets leukers. Laatst deden we met een aantal collega-journalisten een spelletje. Wie kon de meest bijzondere vraag bedenken? Ik won. Op welke dag zijn de meeste mensen in Nederland jarig? Het leidde tot een bijzondere zoektocht in de krochten van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wat blijkt: met uitzondering van 26 september, staan alle data van 17 tot en met 30 september op de plekken één tot en met zestien van dagen met daarop de meeste jarige mensen in Nederland. Dat is te toevallig, niet waar? Dat klopt. Reken maar eens negen maanden terug en je komt onherroepelijk in de kerstperiode uit. Wat een prachtig mooie kerstgedachte, is het niet? De overige drie plekken in die top-16 zijn allemaal begin mei. Ook niet verrassend, want negen maanden eerder ligt de zomervakantie. De warme temperaturen stijgen dan dus niet alleen buiten…

In datzelfde lijstje nog meer opvallende trends, maar dan aan de onderkant. Logischerwijs zijn verreweg de minste mensen in Nederland jarig op 29 februari. Daarna volgen 1 januari, 26 december, 25 december, 2 januari, 5 december, 27 december, 6 december, 7 december, 4 december, 31 december, 2 december, 8 december en 24 december. Allemaal rond feestdagen! Ikzelf maakte dan maar de conclusie dat ziekenhuizen op die data weinig ingeleide bevallingen plannen. Daarvan zullen wij geen last hebben. Mocht de tamtam je nog niet bereikt hebben: wij verwachten begin november gezinsuitbreiding! Een veel gehoord iets, nadat we eerder ouders werden van twee kerngezonde dochters: ‘nu hopen dat het een jongetje is!’ Maar nee, hoe goed bedoeld ook: eerst maar hopen dat de kleine opnieuw gezond is. Dat is nooit een sinecure.

Ook hiervoor geldt dus: even normaal doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven