Blij met de Bij

Het is lente op Ameland. De lucht is in beweging er is actie! Het gonst, vliegt, zoemt, charmeert, imponeert en inspireert. De vogels zijn zang-kunstenaars, zoals ‘de merel op het dak in zijn allerbeste pak’ (Jules de Korte). In onze vijver oefent tussen de goudvissen een kikker zijn vibra-to. En dan de hommels, die de eerste voorjaarsbloemen ontdekken. Van de Helleborus naar de Schoenlappersplant en weer terug. Ze kre-gen al snel gezelschap van meer vliegend en ijverig volk. De pruimen-bomen bloeien gigantisch mooi dit voorjaar op Ameland! En dat wordt gewaardeerd!

Nationaal en internationaal zijn er zorgen over (wilde) bijen. Nederland kent 360 soorten bijen. Maar meer dan de helft van de wilde bijensoor-ten dreigt te verdwijnen. Zij staan op de lijst van de nationale Rode Lijst Bijen. Er zijn minder bijen door te weinig voedsel en nestgelegenheid. Bijen hebben bloemen nodig. En mensen hebben bijen nodig.
Insecten zijn nodig om het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen. Veel voedselgewassen en planten kunnen zich daarna voortplanten of vruchten krijgen. Bestuiving is nodig voor meer dan 75% van de voedselgewassen, vooral groenten en fruit.

In tegenstelling tot de super sociale honingbij doet een wilde bij vrijwel alles alleen. Het zijn solitaire bijen. Ze maken hun eigen nest, zoeken hun eigen voedsel en leggen hun eigen eitjes. Soms gebeurt het wel eens dat nabijgelegen nesten een kolonie vormen, maar dat is geen noodzaak.
Als je geen heel grote aantallen bijen ziet, zijn het bijna altijd solitaire bijen.

Een aantal jaren geleden hing er bij ons in de tuin in een fruitboom een enorme kluwen, gonzende bijen. Zomaar, plotseling bij ons op bezoek.
Behalve dat wij een tikje vereerd waren met dit bezige volkje, ontstond ook de gedachte… en nu? De plaatselijk imker bood uitkomst. Het was een klein volkje van de Buckfastbij op Ameland. De ‘heuningbij’ van Ameland. Raszuiver, want bijen gaan niet over water. Een bijzonderheid dus. Maar zo zouden ze niet overleven, zei de imker. Op vakkundige wijze werd het volk in een bijenkorf gelokt.

Wij kunnen overwegen om een bijenkast in de tuin te zetten. Maar we kunnen ons ook concentreren op de solitaire bijen. Eten alleen is niet genoeg, ze hebben een plek nodig om te wonen en om eitjes te leggen.
Wil je bijen en hommels helpen, ruim dan vooral niet fanatiek op.
Je kunt voor je verjaardag natuurlijk ook een bijenhotel vragen.

En natuurlijk is het wel fijn als je de tegels in je tuin verruilt voor bloe-men, kruiden en alle andere pracht. Zodat jij en de bijen volop kunnen genieten. Ook dit jaar krijgt het project ‘Ameland in bloei’ van wildbe-heereenheid Ameland weer een vervolg. Vol energie en enthousiasme worden er weer op diverse plekken wildmengsels aan zaden ingezaaid. Het mooie is dat naast de (bejaagbare) wildsoorten ook tal van andere wildsoorten baat hebben bij de akkers, zoals de bergeenden, maar ook de muizen, zangvogels en de… bijen.

De natuur is zo mooi! Laten we ze helpen!

Gonneke Braakman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven