Nationale Schelpenteldag

Op zaterdag 25 maart vindt de Nationale Schelpenteldag plaats. Dan gaan honderden strandbezoekers, natuurliefhebbers en wetenschappers op 19 locaties langs de hele Noordzeekust het strand op om de schelpenstand in kaart te brengen.
 
Tijdens dit landelijke evenement van Naturalis, De Nederlandse Malacologische Vereniging, Stichting Anemoon, Het Groene Strand, Stichting De Noordzee en de Strandwerkgemeenschap, kunnen strandliefhebbers kennismaken met de mooie Noordzeenatuur en de bijzondere schelpen die op het strand te vinden zijn.
 
De opgehaalde gegevens helpen de wetenschap: ‘De schelpen op het strand zijn een spiegel van het leven in de Noordzee’, vertelt schelpenexpert Hannco Bakker van Naturalis. ‘Veranderingen daar, bijvoorbeeld door het opwarmen van de zee, de verspreiding van nieuwe soorten en misschien zelfs de aanleg van windmolens, zijn door schelpentellers terug te zien.’ 

Schelpenspiraal

Iedereen kan meehelpen tijdens de Schelpenteldag en de initiatiefnemers roepen gezinnen, vrienden, familie en andere strandliefhebbers dan ook op om de 25e te komen helpen op één van de negentien locaties.
 
Deelnemers doen mee door in een uitdijende spiraal 100 schelpen te verzamelen. Met behulp van een zoekkaart of de aanwezig experts brengen deelnemers vervolgens de schelpen op naam. De gegevens worden samengevoegd en vergeleken met de schelpenteldagen aan de Belgische en Franse stranden. Zo worden schelpen langs zo’n 400 kilometer Noordzeekust in kaart gebracht.

Elk bezoek beter

Serena Rivero van Stichting de Noordzee vult aan: “We kunnen zoveel leren over de Noordzeenatuur door de schelpenstand in kaart te brengen. Bovendien is het voor deelnemers erg leuk om te doen, je leert echt wat voor bijzondere dingen er onder je voeten op het strand en in het water liggen. Zo wordt elk strandbezoek een stuk leuker!”
 
In 2022 vond de eerste schelpenteldag in Nederland plaats. Dat werd een groot succes: er werden door honderden deelnemers zo’n 20.000 schelpen geteld op acht stranden in Zuid-Holland en op Texel. Dit jaar wordt er voor het eerst geteld op de héle Noordzeekust: van de Waddeneilanden tot aan Zeeland. Op sommige plekken zijn de experts aanwezig op een ‘Schelpdesk’, meestal in een strandtent. Op andere stranden leiden ze een excursie. Op www.schelpenteldag.nl is een overzicht van alle tellocaties en begintijden te zien. Daar zullen in de loop van volgende week ook de eerste resultaten bekend gemaakt worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven