Boswerkzaamheden

Op dit moment vinden er in de bossen werkzaamheden plaats. In verband met de veiligheid worden sommige paden in het Kwekerijbos vanaf 6 februari afgesloten. We vragen om uw begrip.
 

Dunnen voor een gezond bos

De bomen in dit bos zijn allemaal tegelijk aangeplant. Door oude bomen weg te halen komt er ruimte voor jongere bomen. Op de open plekken valt licht op de bodem en zullen zaden die al in de bodem zitten ontkiemen. Hierdoor ontstaat er een bos met bomen van alle leeftijden. Dit is van be-lang om het bos ook in de toekomst gezond te houden.
 

Meer soorten

Het bos blijft dus bos! Door te dunnen of open plekken te creëren kan meer zonlicht de bosbodem bereiken. Hierdoor krijgen struiken en loofbomen zoals eiken en berken een kans. Zo ontstaat een gemengd bos met zowel loof- als naaldbomen. Dode bomen laten we liever staan, deze zijn van groot belang voor insecten. Die trekken op hun beurt weer spechten, boomklevers en kleine zangvogels aan. Takkenbulten die blijven liggen vormen geschikte broedplekken voor bijvoorbeeld winterkoninkjes.
 

Aantrekkelijk bos

De variatie die ontstaat door te dunnen van het bos is niet alleen goed voor veel dier- en plantensoorten. Een afwisselend bos is ook aantrekkelijk voor de recreant. Gemengde stukken bos worden afgewisseld met loofbos en natuurlijk het Wadden-karakteristieke dennenbos.
 

Hout

Het gezaagde hout wordt op verzamelplekken langs het Westerpad gestapeld. Een deel van het hout wordt verwerkt tot plaatmateriaal voor bouw en transportpallets. Overigens blijft ook een deel van het hout op het eiland.
 

Wat merkt u als bezoeker?

Tijdens het zagen kunt u de Harvester, de oogstmachines in het bos aan het werk zien. Als bezoeker kunt u enige overlast ervaren van de machines in het bos en dat er paden zijn afgesloten. Ook be-staat de kans dat er paden kapot gereden worden. De paden zullen na de zaagwerkhzaameden worden hersteld.
 
Vragen?
Bel of mail gerust! met Staatsbosbeheer via 0519 542600 of ameland@staatsbosbeheer.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven