Drang tot involveren

‘Iedereen mag een mening hebben. Zeker in Nederland’, zette bondscoach Louis van Gaal de pers deze vrijdagmiddag 2 december terecht in Qatar. Daar vindt het WK voetbal plaats. En dat had volgens velen niet gemoeten. De verschillende landen duikelden over elkaar heen met steunbetuigingen aan verschillende mensenrechten, die in het land in het Midden-Oosten niet altijd passen in hun cultuur. Toen de FIFA – al dan niet onder dwang van Qatar – plots kwam met straffen op bijvoorbeeld de OneLove-armband, trokken alle landen plots de keutel in. Een perfect uitgevoerde Duitse schwalbe, om maar in voetbaltermen te blijven.

Toch is die bemoeizucht iets wat we steeds vaker zien. We moeten overal wat van vinden. Of het haarlokje van de buurvrouw er niet uitziet, of de stoofpot die vijf uur lang op het uur geprutteld heeft niet te vreten is, of dat de spiksplinternieuwe elektrische wagen van een verre vriend beter in een andere kleur had gekund. Ongevraagd geven we ontzettend vaak onze mening. Terwijl het ons zo vaak niet aangaat. Waarom doen we dat toch? Waarom kunnen we niet iets liever voor elkaar zijn? Want het levert alleen maar negativiteit op. En dat is zonde van de tijd. Je kunt je energie in zo veel betere dingen steken, vind ik (haha).

Een van de hete hangijzers die een gevoelige snaar raken bij mening gevend Nederland, is de intrede van de wolf. Na een afwezigheid van 150 jaar heeft het magnifieke dier zich sinds 2015 weer gevestigd in ons land. Er leven nu zo’n vijf roedels in het oosten van Nederland, die zich verspreiden van de Veluwe in Gelderland tot aan het Fries-Drentse Wold in de buurt van Appelscha. Veel mensen vinden dat echter maar niets. Vooral omdat de wilde dieren zich voeden met vee van onze boeren. En wat als ze straks kinderen aanvallen, vragen critici zich af. Dat gebeurt zelden, in Europa is het zelfs zeer zeldzaam. Maak je geen zorgen, dus.

Het is juist mooi dat de wolf terug is. Laat het dier lekker zijn gang gaan, want dat is de natuur. Een boer kan zich prima beveiligen tegen de wolf, als ze dat willen. Het doodgebeten vee houdt bij een paar honderdtallen wel op. Uiteraard supervervelend, dat begrijp ik ook. Maar het staat in schril contrast met de miljoenen slachtdieren per maand voor consumptie door mensen. Met andere woorden: angst is een slechte raadgever. Voor paniek op Ameland zal het in ieder geval niet zorgen. Want voordat de wolf de Waddenzee over is, moet de vaargeul eerst helemaal dichtslibben. Al heb ik ooit wel reeën zien zwemmen.

Kom ik meteen bij een heibelpunt, een tegenstrijdige met wat ik hiervoor heb meegedeeld. Eerder deze week bereikte me het trieste bericht dat Veltman Marine Services stopt met personenvervoer bij nacht. Niet uit weelde, maar omdat ze vanuit de politiek simpelweg geen ontheffing voor de beperkende regels willen uitgeven aan het watertaxi-bedrijf. Veltman zocht twaalf jaar lang naar een vergunning om de Natuurbescherming te omzeilen, maar dat bleek tevergeefs. En dus verliest Ameland een van de meest cruciale voorzieningen aan de groene cowboys. De emotionele reacties op social media spreken boekdelen.

Wat wel mooi is, is dat er door de politieke partij BoerBurgerBeweging meteen op ingesprongen werd. Voorvrouw Caroline van der Plas gaf meteen aan Kamervragen over het voorval te zullen stellen. Mensen, trap daar niet in. Komend voorjaar staan er weer Provinciale Statenverkiezingen op het programma en met dit soort trucjes probeert zo’n partij stemmen te ronselen. Ik ben niet zuur of negatief, maar ik ben ook niet naïef. Als Veltman twaalf jaar lang bezig is geweest om ontheffing te krijgen bij de Natuurbescherming en dat is niet gelukt, verwacht dan niet dat BBB dat eventjes bewerkstelligt met wat vragen.

Je kunt duidelijk merken dat de politieke partijen zich mengen in het maatschappelijk debat. De meest in het oog springende is de Partij van de Vrijheid van Geert Wilders. Want die doet dat op niet zo’n fraaie manier. In verschillende uitingen op social media roept hij dat ze immigranten het land uitzetten, de islam verbieden en meer van dat soort haatdragende taal. Net als dat uitschot van Forum voor Democratie dat doet. Allemaal populistisch gelul van de bovenste plank. Ze kunnen van alles willen, maar er is nog altijd een meerderheid in de Tweede Kamer voor nodig om dat mogelijk te maken. Dat gaat echt niet gebeuren.

Iedereen kan wel roepen dat ze dat verschrikkelijk vinden, maar er zijn nog altijd veel racisten onder de Nederlanders. Liefst 10% van de Amelanders stemde vorig jaar nog op PVV of FVD. Kijk ook naar de pietendiscussie, die nog weer eens oplaaide de afgelopen weken. Waarom moeten ze nu per se zwart zijn? Ik ben er in ieder geval klaar mee. Wat maakt het nu uit wat voor kleur ze hebben. Als de kinderen maar een stralende lach op hun gezicht hebben. Hen maakt de kleur echt niet uit, hoor. Maar toch meent nog altijd 33% van de Nederlandse bevolking dat ze zwart moeten zijn. Ik ben niet tegen, maar wat voegt het toe?

Laten we wat dat betreft gewoon weer met z’n zeventien miljoenen bondscoach spelen. Want ook daar zijn we een ster in. Tot grote ergernis van bondscoach Louis van Gaal, waar deze column mee begon. Hij is de enige bondscoach, maar alle journalisten in Qatar en de miljoenen Nederlanders op de bank menen dat het anders moet. Die drang om te involveren lijkt bij ons volk altijd immens groot. Of het nu gaat om wolven, politiek, pieten, boeren, natuur of sport, we moeten altijd maar onze mening geven. Maar goed. Zaterdag spelen we in de kwartfinale van het WK tegen de Argentinië. Laten we daarvan vooral genieten.

We worden namelijk wereldkampioen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven