Rookverbod op Ameland

In de periode van zondag 1 mei tot en met woensdag 14 september is het rookverbod in bossen en op natuurterreinen op Ameland weer van kracht, uitgezonderd het strand. Met dit rookverbod is het verboden in bossen, op heide of veengronden dan wel in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan, te roken en voor zover het de open lucht betreft, brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te werpen of te laten liggen. Overtreding van dit verbod is strafbaar. 

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras (duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden, maar ook bij minder droge periodes is het risico hoger dan in andere gebieden.

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat de Veiligheidsregio fase 2 (extra alert) afkondigt voor natuurbrandrisico. Ondanks dat er op dit moment minder toeristen op het eiland zijn, kunnen andere factoren ook het risico op een natuurbrand vergroten. Eén weggegooid blikje of stukje glas kan bijvoorbeeld al leiden tot een natuurbrand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven