Xterra Netherlands 2021

Na een afwezigheid van 2 jaar wordt op 11 en 12 september XTERRA NETHERLANDS georganiseerd. Op zaterdag is de wedstrijd voor pro-elite atleten en amateur (Age Group) atleten op de lange afstand (Full 1500-37-10) en voor de sporters op de korte afstand (Sprint 500-17-5). Op zondag is de wedstrijd voor de junioren 8 t/m 15 jaar onder de naam XTERRA NL JUNIOR.

Het programma en de opzet van de internationale crosstriathlon is in goed overleg met de gemeente zo gekozen dat alles volgens de huidige coronaregels kan plaatsvinden. Hierdoor wordt bijvoorbeeld geen publiek bij de start en finish op zaterdag toegelaten. 

De pro-elite atleten die strijden om de eer en een mooie prijzenpot bestaat uit een select maar sterk gezelschap met winnaars van verschillende XTERRA-wedstrijden en aanwezigen uit de top 20 van de huidige EU-tour. Bij de Mannen is Jorik van Egdom uit Veenendaal de grote favoriet. Hij is de titelverdediger van 2019, was 4e in Tokio bij de olympische spelen met Mixed Team Relay en regerend Nederlands kampioen triathlon OD en Sprint. Zijn grootste concurrenten komen uit België en Frankrijk. Geert Lauryssen (BEL), 2e in 2019, Francois Carloni (FR), 3e in 2019, Tim van Daele (BEL) en Yarmay Luxum (BEL) zullen op van Egdom jagen voor een plek op het podium. Wouter Dijkshoorn (Amsterdam), afgelopen zaterdag de sterke winnaar van de crosstriathlon in Renkum, zal misschien verrassen met een sterk optreden op Ameland. 

Bij de dames is Diede Diederiks (Maastricht) de favoriete. Zij wil dit zelf liever niet beamen aangezien ze denkt niet met de beste vorm op Ameland te starten door een zware wedstrijd komend weekeinde in Polen bij Ironman 70.3 in Warschau. Maar gezien haar resultaten in Zittau bij het EK XTERRA Germany van twee weken geleden waar ze 2e werd en de dag ervoor 1e bij de Short Track is zij als ‘nieuweling’ bij de cross de te kloppen vrouw. De concurrentie komt van ervaren atletes. De nummer 2 van 2019, Linda van Vliet uit Nijmegen zal met name op de mountainbike proberen het verschil te maken. Twee dames uit de top van de XTERRA EU ranking te weten Carina Wasle (AUT) en Jindriska Zemanova (CZE) zullen niks cadeau geven en komen ook voor het hoogst haalbare naar Ameland. Het zal een spannende strijd worden van drie ervaren cross triathletes die op Diede Diedriks zoveel mogelijk voorsprong zullen proberen te pakken voor de wissel van het fietsen naar het lopen. In Duitsland bleek dat het looponderdeel van Diede, ook in het terrein, ijzersterk is en beslissend kan zijn.

Vlak na de Elitegroep starten ca. 420 zogenaamde Age Group atleten (AG) die in hun leeftijdscategorie strijden om de hoogste eer, maar ook om een ticket voor deelname aan het WK op Maui in december. Voorafgaand aan de Elite en AG atleten starten de ca 350 triathleten op de sprintafstand die ongeveer de helft van de afstand afleggen (500-17-5) van de Full Distance (1500-37-10).

Op zondag is de wedstrijd voor de jeugd, XTERRA NL Junior. Vanaf 9:45 gaan ca. 110 kinderen in verschillende leeftijdscategorieën van start in het zwembad van Klein Vaarwater in Buren. 

Het eiland Ameland in het unieke Waddengebied is het prachtige decor van het avontuurlijk gevecht met de eilander elementen tijdens XTERRA NETHERLANDS. De wind, het weer en de invloed op de ondergrond van met name het strand geven elk jaar weer onvoorspelbare omstandigheden voor de race in september. Zwemmen in de vaak onstuimige Waddenzee, mountainbiken door bos, duinen en over het verraderlijke strand en een afsluitende crossloop met veel natuurlijke hindernissen en de onvergetelijke finish op het XTERRA-podium. Een sportieve uitdaging voor alle leeftijden en alle niveaus op ‘ons mooiste stukje buitenland’ in Unesco Waddenzee Werelderfgoed. 

De crosstriathlon is een evenement dat helemaal past bij het karakter van het gastvrije Waddeneiland waarbij (top)sportbeleving hand in gaat met prachtige natuurbeleving. De
organisatie en uitvoering van het evenement wordt voor een groot deel gedragen door bewoners en liefhebbers van Ameland.

De crosstriathlon wordt sinds 2002 jaarlijks georganiseerd op het Waddeneiland Ameland, tot 2018 onder de naam Tri-Ambla (historische naam: Ambla). Wat begon als een kleinschalige wedstrijd voor en door lokale enthousiastelingen is uitgegroeid tot een professioneel evenement, dat tot nu toe zeven keer NK-status en één keer de EK-status heeft gehad. Ondanks het professionele karakter van het evenement ademt de wedstrijd nog steeds de oorspronkelijke sfeer, waarbij het genieten van de fantastische natuur hoog in het vaandel staat. De organisatie van XTERRA NETHERLANDS is in handen van Sporteiland en drijft voor het overgrote deel op het enthousiasme van de lokale bevolking, waarvan een groot deel als vrijwilliger meewerkt. Daarnaast geniet het evenement de ondersteuning van belangrijke partners als Provincie, Gemeente, VVV, Wagenborg Passagiersdiensten en op de financiële ondersteuning van (lokale)sponsoren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven