Drie dagen Hea! op Ameland

Het televisieprogramma Hea! van Omrop Fryslân staat komende week volledig in het teken van Ameland. Programmamaker Gerlof Kolk en cameraman Theo Ligthart waren eind mei op het eiland om bijzondere bewoners te portretteren. En volgens Kolk is dat goed gelukt: “Je voelt dat je een stukje Ameland hebt gevangen met onze hoofdpersonen.”

“Het was het idee van een collega om de laatste Hea-uitzendingen van dit seizoen een bijzondere invulling te geven door één van de eilanden centraal te stellen. Als verslaggever is het natuurlijk altijd leuk om te horen dat je een paar dagen naar een eiland mag. Daar zit ook gelijk de valkuil, want uiteindelijk moet er wel heel hard gewerkt worden.”

Eigenwijs en vrijgevochten

De programmamakers kwamen uit op Ameland. Gerlof: “Het is een mini-gemeenschap ten opzichte van het vaste land van Friesland. Het heeft een andere sfeer. Het is moeilijk onder woorden te brengen wat dat precies is, maar het heeft iets speciaals. Wat heel erg bij Hea! hoort zijn de mensen die het net even anders doen als de doorsnee persoon, voor zover die bestaat. Mensen die net wat eigenwijzer zijn en net even anders met de spelregels omgaan. Het zijn automatisch ook vaak de mensen die het meest vrijgevochten zijn. Dat past ook wel bij de Amelanders, vind ik.”

Voelsprieten

“Omdat we meerdere dagen op Ameland waren, lukte het ook om hele verschillende verhalen te verzamelen. Daarnaast wil je in een televisieprogramma ook visueel wat moois neerzetten. Dus beelden van het strand, de vuurtoren, iemand in gevecht met zijn vlieger.” Een aantal van de reportages in het programma wordt op voorhand door de redactie voorbereid, de andere verhalen komen spontaan tot stand door voorbijgangers aan te spreken en op mensen af te stappen die druk in de weer zijn met bijvoorbeeld een klusje. Gerlof: “Ik heb ooit van iemand geleerd dat een huis aan de buitenkant al heel veel vertelt over de persoon die er woont. Door de jaren heen leer je dat in te schatten. Je krijgt er voelsprieten voor. Het is dan alleen wel hopen dat er niet een of andere Bouvier op je afkomt.”

Persoonlijke verhalen

De drie hoofdreportages in Hea! vertellen komende week meer over het leven van verschillende bewoners van het eiland. “De van oorsprong Duitse Gunda Brunotte hebben we geïnterviewd over hoe ze aan Ameland en later aan een Amelander verknocht raakte. In haar vrije tijd is ze veel met haar Friese paard op het strand te vinden. In zo’n reportage zitten alle belangrijke ingrediënten. We zijn ook bij Peter Kiewiet geweest, een ondernemer met juttersbloed. Een vrijgevochten creatieveling die op het strand een plank vindt waar een ander gewoon een stuk hout in ziet, maar hij een tafel. Hij zat nog in de pittige nasleep van corona, daardoor kreeg zijn verhaal ook een actueel aspect. In Hollum kwamen we bij Ulbe Visser terecht. Hij heeft een loon- en sloopbedrijf. Met draaiende camera liepen we zijn loods binnen. Sommige mensen doen dan eerst een stap terug, maar Ulbe ging gelijk open. Hij is twintig minuten aan het woord geweest en ik heb misschien maar drie vragen gesteld. Die vertelde wel. Hij heeft ook een goede kop én een bijzonder verhaal, want hij kwam als wees naar het eiland. Echt een eigen verhaal. Toen wist ik gelijk, vóélde ik: bingo!”

“Ulbe, Peter en Gunda weten alle drie iets beet te pakken, iets wat uniek is op het eiland en wat je niet zo snel op het vasteland zult vinden. En ze kunnen ook nog eens heel goed in woorden uitdrukken wat dat precies is.”

Hea! op Ameland is aanstaande dinsdag, woensdag en donderdag (15, 16 en 17 juni) te zien vanaf 17.15 elk half uur bij Omrop Fryslân.

Programmamaker Gerlof Kolk (38) zette in zijn leven al heel wat stappen op het eiland. In het komende juli-nummer van de Amelander lees je een uitgebreid interview met hem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven