Eerste stap naar tweede zonnepark op Ameland

Wetterskip Fryslân, gemeente Ameland en de Amelander Energiecoöperatie AEC hebben de intentie vastgelegd om samen een tweede zonnepark te realiseren op Ameland. Op maandag 7 juni werd hiervoor een intentieovereenkomst ondertekend.

De plannen voor de bouw van een tweede zonnepark op Ameland zijn in een ver gevorderd stadium. Bijzonder is dat het zonnepark, met een gepland vermogen van 3 tot 4 Megawatt, voorzien zal worden van een accupakket. De installatie is gepland op en naast het terrein bij de rioolwaterzuivering op Ameland.

Gemeente Ameland, de trekker van het project, heeft samenwerking gezocht met AEC en Wetterskip Fryslân. Voor Wetterskip Fryslân past het tweede Amelandse zonnepark goed bij de doelstelling om op korte termijn veertig procent van de eigen energiebehoefte duurzaam op te wekken op (of bij) de RWZI’s. Met de AEC werkt gemeente Ameland al langere tijd samen. Het eerste zonnepark op Ameland (2016) realiseerde de gemeente samen met AEC en energiebedrijf Eneco

Het tweede Amelandse Zonnepark zal niet zal niet direct op het elektriciteitsnet worden aangesloten, maar via een accupakket van ongeveer 3 MWh. Dit geeft Ameland de mogelijkheid om duurzaam opgewekte elektriciteit tijdelijk op te slaan en in te zetten op momenten dat het zonnepark geen energie levert. Ameland is van plan om naast de installatie op termijn ook een elektrolyzer te bouwen voor de productie van waterstof en een biovergister die groen gas produceert uit onder meer rioolslib dat afkomstig is van RWZI Ameland.

De intentieovereenkomst werd op maandag 7 juni ondertekend door wethouder Piet IJnsen , dagelijks bestuurder Otto van der Galiën van Wetterskip Fryslân en Johan Kiewiet, directeur van de Amelander Energiecoöperatie AEC.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven