Waker en Wachter door Astrid Nobel

Aan De Klonjes, buiten het dorp Hollum op Ameland is een nieuw kunstwerk in de openbare ruimte gerealiseerd. Het kunstwerk dat als titel ‘Waker en Wachter’ draagt is in opdracht van Stichting Amelander Musea door kunstenaar Astrid Nobel ontworpen. Het werk komt in beheer van Dorpsbelang Hollum. De officiële opening zal plaatsvinden op zaterdag 12 juni in een vorm die past bij de dan geldende coronamaatregelen. Het kunstwerk zelf is vanaf vandaag te zien. Over de achtergronden van het concept wordt door de kunstenaar i.s.m. Rosh Abdelfatah en Tonny Nobel een korte film gemaakt die na de opening openbaar te zien zal zijn. 

Een onconventioneel observatiepunt

Naast het fietspad en op een duinrand zijn twee vaste bronzen verrekijkers op sokkels gericht naar de twee torens van het dorp, beide voormalige bakens voor de zeevaart. Een kijker met een lens gemaakt van een prisma van vuurtorenglas geeft een dromerig regenboogkleurig beeld van het lichaam van de vuurtoren dat verandert met de hoeveelheid zonlicht. Dit prisma maakte deel uit van het in de Tweede Wereldoorlog vernielde optiek van de vuurtoren van Hollum. De andere kijker vergroot een detail in het hoofd van de kerktoren; de twee bovenste ramen staan recht tegenover elkaar waardoor er dwars doorheen gekeken kan worden. Benadrukt wordt hoe de vuurtoren als ‘Waker’ en de kerktoren als ‘Wachter’ refereren aan nacht en dag, verleden en toekomst. Als langdurige getuigen van veranderingen in het gebied gaan ze in samenhang tot elkaar functioneren als hernieuwde bakens.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: provincie Fryslân, Mondriaan Fonds, Dorpsbelang Hollum, gemeente Ameland, Aannemersbedrijf Mosterman, Nagtegaal Ameland, Horecavereniging Hollum en Winkeliersvereniging Hollum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven