Rode zonnepanelen op daken van groepsaccommodatie Blierherne

Deze week (begin maart) zijn op de daken van groepsaccommodatie Blierherne in De Vleijen rode zonnepanelen gemonteerd. Het geld voor de aanschaf werd binnen een maand tijd bijeengebracht door giften en leningen van particulieren en stichtingen.

Blierherne is eigendom van de gelijknamige stichting en verhuurt de accommodatie jaarlijks aan tientallen schoolgroepen, families, verenigingen en vriendenclubs. Het nieuwe gebouw is sinds 2010 in gebruik en al vanaf het begin bestond de wens om de energievoorziening te verduurzamen. ,,Zeker ook gezien de ambitie van Ameland om zelfvoorzienend te worden. Dat sprak ons wel aan’’, zegt Durk Geertsma, die namens de stichting dit project begeleidde.

Vanwege het karakteristieke rode pannendak was de montage van rode panelen een ‘harde’ eis. Er werden aan diverse installateurs, ook van het eiland, offertes gevraagd. Maar alleen Mensonides in Harlingen bleek in staat om rode panelen te kunnen leveren binnen de gevraagde termijn. Geertsma: ,,De 36 panelen zijn speciaal gefabriceerd in de fabriek van leverancier Bisol in Slovenië en afgelopen week konden de drie monteurs de panelen plaatsen. We hebben bij de verdeling van de panelen over de daken gekeken naar de ligging ten opzichte van de zon natuurlijk, maar ook naar hoe het eruit kwam te zien. Het lijkt erop dat we er in geslaagd zijn om het project te realiseren, zonder het bestaande beeld teveel aan te tasten. De eerste reacties lopen uiteen van ‘wauw’ tot ’magnifiek’. Dat geeft een goed gevoel.’’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven