Ameland krijgt kunstwerk dat rijksmonumenten verbindt

Aan De Klonjes, buiten het dorp Hollum op Ameland zal in opdracht van Stichting Amelander Musea van start worden gegaan met het realiseren van een kunstwerk in de openbare ruimte. Na voltooiing wordt het werk in beheer gegeven aan Dorpsbelang Hollum. Het ontwerp dat als titel ‘Waker en Wachter’ draagt is van de Haagse kunstenaar Astrid Nobel, zelf uit Hollum afkomstig.

Een onconventioneel observatiepunt In het ontwerp staan naast het fietspad en vanaf een duinrand twee bronzen verrekijkers op sokkels gericht naar de twee torens van het dorp, beide voormalige bakens voor de zeevaart. Een kijker met een lens gemaakt van een prisma van vuurtorenglas geeft een dromerig regenboogkleurig beeld van het lichaam van de vuurtoren dat verandert met de hoeveelheid zonlicht. Dit prisma maakte deel uit van het in de Tweede Wereldoorlog vernielde optiek van de vuurtoren van Hollum. De andere kijker vergroot een detail in het hoofd van de kerktoren; de twee bovenste ramen staan recht tegenover elkaar waardoor er dwars doorheen gekeken kan worden. Benadrukt wordt hoe deze ‘Waker’ en ‘Wachter’ refereren aan nacht en dag, verleden en toekomst en als langdurige getuigen van veranderingen in het gebied gaan ze in samenhang tot elkaar functioneren als hernieuwde bakens.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: provincie Fryslân, Mondriaan Fonds, Dorpsbelang Hollum, gemeente Ameland, Aannemersbedrijf Mosterman en Nagtegaal Ameland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven