Zeehondenakkoord getekend

Het gaat goed met de zeehonden. Vanaf het jaar 2002, waarin een zeehondenvirus vijftig procent van de zeehonden in de Waddenzee doodde tussen het Deense Fanö en het Nederlandse Den Helder, is de zeehondenstand weer geleidelijk gegroeid. Een dergelijke virusuitbraak had ook in 1988 al eens huisgehouden met dezelfde mortaliteit onder de dieren. Nu, in tijden van corona zijn we extra alert op virussen. De zeehondenstand heeft zich echter goed hersteld, zoals we op het Wad kunnen zien.

Promotieonderzoek

Vanaf 2014 wordt door Zeehondencentrum Pieterburen een groot onderzoek ondersteund naar het gedrag van zeehonden en dan met name het gedrag van moeders, die een jong zogen. In het gebied rond de Dollard ligt een grote groep Gewone zeehonden (Common- of Harbourseals) op zo’n honderd meter uit de kust en is daarmee goed te bestuderen. Niek Kuizenga van Zeehondencentrum Pieterburen: ‘Er konden een aantal belangrijke conclusies worden getrokken. Een zeehondenmoeder verlaat weliswaar haar pup om te jagen, maar keert altijd weer terug. Is het toch zo dat een moederdier verongelukt en de pup als huiler achterlaat dan wordt het opgevangen door een groep van zeehondenmoeders. Zo’n zeven dagen na de geboorte blijken de moeders een soort crèche te vormen, waarin voor de bij de moeders bekende zeehondenpups wordt gezorgd’.

Deze conclusies hebben ertoe geleid dat een ander beleid is opgestart rond de opvang van zeehonden en hun pups. Op 3 juni is daarom door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de kustprovincies Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland, samen met het Algemeen Bestuur van de Waddeneilanden en de Vereniging van Waddengemeenten een akkoord opgesteld wat door alle zeehondencentra wordt ondertekend. Alle zeehondencentra, dat zijn: Stichting A Sealcentrum voor Zeezoogdieren in Stellendam, Ecomare op Texel, Stichting Zeehondencentrum in Pieterburen, Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta en Stichting Zeehondenopvang Terschelling.

De inhoud van het zeehondenakkoord wordt op 1 juli gepubliceerd in de Staatscourant. In het juliummer van de Amelander besteden we uitgebreid aandacht aan wat dit akkoord precies betekent voor de opvang van zeehonden en huilers op Ameland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven