Verplicht reserveren bij Wagenborg Passagiersdiensten

De Waddeneilanden kunnen de komende periode weer rekenen op een toenemende toeristenstroom. Door de coronamaatregelen die Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) krijgt opgelegd, mag vanaf 1 juni per afvaart maximaal 40% van het normale aantal reizigers worden vervoerd op de veerdienst, sneldienst en watertaxi. Tot die datum wordt er gevaren met een derde van de maximale capaciteit. De rederij wil de eilanden goed bereikbaar houden, ook nu de omstandigheden lastig zijn. Daarom ziet zij zich genoodzaakt binnenkort over te stappen op het reserveren van de bootreis voor eilandbewoners, forensen, toeristen, dagjesmensen en andere passagiers.

Reserveren geldt nu alleen voor passagiers van de sneldienst en watertaxi en voor voertuigen met inzittenden op de veerdienst. WPD wil voorkomen dat reizigers bij drukte voor onverwachte verrassingen komen te staan. Tegelijk wil de rederij haar klanten tevredenstellen en zekerheid bieden dat er voldoende ruimte blijft om veilig van en naar de Ameland en Schiermonnikoog te reizen. Dit gaat met reizen op de ‘oude manier’ door de coronamaatregelen niet meer werken. Het besluit om het reserveren voor elke passagier in te voeren, is een maatregel die WPD onder normale omstandigheden niet snel zou hebben genomen.

Impact op eilanders en vaste reizigers Als het reserveringssysteem operationeel is, betekent dit: ‘Gereserveerd is zeker van een plek aan boord’. Reserveren geldt zowel voor de heen- als de terugreis. “Dit staat haaks op onze filosofie van de afgelopen 100 jaar, waarbij reizen op de bonnefooi van en naar Ameland en Schiermonnikoog altijd het uitgangspunt is geweest. Iedereen is gewend aan de vrijheid om op de veerboot te stappen wanneer hij of zij dat wil. We beseffen heel goed dat dit een grote impact heeft op de eilanders, vaste reizigers en toeristen. Maar om de druk op de mobiliteit naar de eilanden hanteerbaar en veilig te houden, is er met de huidige regels geen ontkomen aan”, zegt directeur Ger van Langen.

“Niemand zit te wachten op rijen wachtenden, die vervolgens te horen krijgen dat de veerboot vol is. We merken dat reizigers zich van een plaats aan boord willen verzekeren, simpelweg omdat er minder plek is. De komende weken zullen wij ons boekingssyteem aanpassen en onze reizigers, waaronder eilanders en forensen, informeren over hoe het reserveren eruit gaat zien. We verwachten dat het systeem begin juni operationeel is”, aldus van Langen.

Aangepast vaarschema Door de huidige coronamaatregelen is de capaciteit per afvaart aanzienlijk minder. WPD zal alles in het werk stellen om aan de vervoersbehoefte te voldoen. Van Langen: “Dat betekent dat er zo veel en vaak als nodig zal worden gevaren, ook bovenop het vaarschema. De bereikbaarheid van de eilanden is voor ons essentieel”. WPD rekent op ieders begrip voor de huidige omstandigheden en adviseert reizigers de website in de gaten te houden voor een actueel overzicht van alle geplande afvaarten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven