Staatssecretaris krijgt brandbrief over Waddeneilanden

Het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden en Provincie Fryslân hebben donderdag 23 april een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Keijzer. De brief benoemt de grote zorgen over de economie én leefbaarheid van de vijf Waddeneilanden.

De eilander economie is vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme. De effecten van de coronacrisis zijn voor de hele toeristische sector groot en ingrijpend. Op de eilanden komt daar nog bij dat alle sectoren en daarmee vrijwel de hele eilander gemeenschap wordt getroffen. Uiteraard gaat de eerste zorg uit naar de bedrijven die direct afhankelijk zijn van het toerisme. Het raakt ook de andere branches zoals de plaatselijke bakkers, slagers, supermarkten, taxibedrijven en fietsverhuur. En voor de langere termijn ook sectoren als bouwondernemingen en installatiebedrijven. Verder kunnen voorzieningen als zwembaden en musea alleen in stand worden gehouden door medegebruik van de toeristen.

De bezoekersstroom is volledig opgedroogd en de beperkingen blijven in stand tot in elk geval 20 mei. Daarna zal in de “1,5 meter economie” de economische motor heel traag weer op gang komen. Provincie Fryslân en de vijf eilanden vragen de Staatssecretaris om aandacht voor de specifieke eilander situatie. Ineke van Gent, voorzitter van het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden: “Het water staat ons inmiddels aan de lippen. Er zijn nauwelijks tot geen inkomsten bij winkels, horeca, hotels en verhuurders van huisjes. Ook de aan het toerisme gerelateerde bedrijvigheid ligt stil. De eilander economie is volkomen tot stilstand gekomen. Veel mensen staan werkloos aan de kant en de leefbaarheid van de eilanden is in het geding. Wij vragen aandacht voor deze zeer moeilijke en onhoudbare situatie”.

De brief is ondertekend door Waddengedeputeerde Avine Fokkens, tevens portefeuillehouder toerisme en burgemeester Ineke van Gent, voorzitter van het Samenwerkingsverband De Waddeneilanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven