Drone legt hoopvolle boodschappen Friezen vast

Een drone en helikopter vliegen de komende twee weken over Fryslân, om tijdens de coronatijd hoopvolle boodschappen van en door Friezen vast te leggen. Met ‘Fryslân fan Boppe’ krijgen mensen in de provincie de kans om de mienskip een hart onder de riem te steken.

Fryslân fan Boppe wordt mogelijk gemaakt door de Friese gemeenten, in samenwerking met de provincie, Leeuwarden-Fryslân 2028, Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant. Vanaf 15 t/m 28 april wordt, op werkdagen, afwisselend met een drone en helikopter, in tien etappes de provincie gefilmd. ,,Dit is voor iedereen een bijzondere en lastige tijd, maar mensen houden zich hier in het algemeen heel goed aan de afspraken om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, zegt Lieuwe Krol van LF2028, dat de actie regisseert. ,,Daarom willen de Friese burgemeesters iets terugdoen.”

Op 15 april wordt afgetrapt met de Bevrijdingsroute, die begint bij Appelscha en eindigt in Leeuwarden. Het is die datum 75 jaar geleden dat Fryslân werd bevrijd. Een dag later wordt gevlogen over de route van de Slachtemarathon. In de tweede week volgen o.a. de Elfstedenroute (in etappes) en de Waddeneilanden.

De routes en de plaatsen die de eerste week worden aangedaan, zijn vanaf zaterdag 11 april te vinden op de websites van de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân, die voor dit project samenwerken. Artistieke interventie Elke dag vindt er ook een artistieke interventie plaats. Deze projecten worden gecoördineerd door Marten Winters, artistiek leider van onder meer de Slachtemarathon en de 8ste dag.

De beelden die iedere ochtend worden opgenomen, zijn dagelijks van 14.00-16.00 uur te zien op Omrop Fryslân en via LC.nl, de website van de Leeuwarder Courant. Elke avond wordt bij de Omrop een compilatie uitgezonden. De compilatie is dagelijks ook te zien op de sociale media van o.a. LF2028.

Impressies van de routes (en de nieuwe route) staan een dag later in de LC. Veiligheidsmaatregelen Belangrijk is dat iedereen zich tijdens de vluchten blijft houden aan de huidige veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus. Krol: ,,Wij roepen mensen die aan de routes wonen dan ook op om vanuit eigen tuin of balkon te zwaaien en acties te organiseren. Met spandoeken, stoepkrijt of andere creatieve uitingen.”

Meer informatie over de routes van 15 t/m 17 april staat vanaf zaterdag 11 april op www.lc.nl en www.omropfryslan.nl Vanaf aanstaande dinsdag is daar ook informatie over de overige routes te vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven