De Buurvrouw 2018-9

U wist het waarschijnlijk wel maar wij leven hier in een voordeelland. Nergens is zoveel voordeel te halen als in ons landje. We zijn er met z’n allen ook gek op. We willen bijna alleen maar iets kopen of aanschaffen als het voordelig is of voordeel oplevert. En dat zullen we weten ook. Van alle kanten worden we belaagd door allerlei voordeelaanbiedingen. Fabrikanten, hotels, autodealers, winkeliers, afijn noem maar op, iedereen wil maar dat we kopen en vooral blijven kopen. Bovendien maken ze het allemaal zo aantrekkelijk mogelijk met allerlei aanbiedingen die voor ons voordelig zijn.

Iedere dag staan de kranen vol met voordelige aanbiedingen. En worden ze over ons uitgestort door tv, radio en internet. Met acties, actiedagen, kortingen, voordeelweken, uitverkoop, opruiming, opheffingsverkopen, zomersale en noemt u verder maar op, worden we voortdurend verleid en aangespoord om van alles te kopen. En vergeet vooral de reisbranche niet, voor weinig geld vlieg je immers de hele wereld over!

Maar al die kortingen en acties zijn meestal helemaal niet de werkelijkheid. Denkt u nu echt dat een fietsenverkoper u 600 euro cadeau doet voor uw oude fiets. Welnee, de prijzen worden eerst verhoogd en daarna volgt de korting. Denkt u echt dat u een tweede matras cadeau krijgt wanneer u er eentje koopt? Denkt u echt dat u 50% korting krijgt bij een andere leverancier die vrijwel dezelfde matras probeert te verkopen? Bij beide winkels krijgt u exact hetzelfde voordeel en betaalt u vrijwel dezelfde prijs ook nog. Denkt u nu echt dat u een tweede bril cadeau krijgt? Wist u dat de winstpercentages op de verkoop van brillen en wellicht ook gehoorapparaten zo rond de 65% liggen? De acties rond de verkoop van brillen en gehoorapparaten houden ook nooit op. Je moet nu wel kopen want de actie geldt alleen nog deze week! Maar volgende week is er een andere actie met hetzelfde resultaat.

De markt weet dat heel veel mensen graag het idee hebben dat, wanneer ze iets kopen, ze de hoogste korting of zo veel mogelijk voordeel krijgen. En dat het werkt blijkt wel uit al die advertenties die ons dagelijks bereiken. Twee halen maar slechts één betalen! Ja, maar vaak is dat helemaal niet zo. Fabrikanten en leveranciers geven echt niets cadeau want ze moeten natuurlijk aan u verdienen. En dat mag en moet zelfs ook!

Maar zouden we niet kunnen leven zonder al die aanbiedingen en acties? Willen we niet liever gewoon een eerlijke prijs betalen voor de producten die we kopen? De prijs die genoemd wordt is heel vaak niet de echte prijs van het product. Het betekent feitelijk dat veel producten ons worden aangeboden voor een prijs die niet de echte prijs is. Maar in voordeelland wordt immers altijd voordeel gegeven!

Het zou voor veel producenten, zoals boeren, tuinders e.d. veel beter zijn wanneer we gewoon een eerlijke prijs voor een eerlijk product gaan betalen. Veel goedkope producten worden bovendien ook nog gemaakt in landen waar mensen en zelfs kinderen voor een habbekrats als moderne slaven arbeid verrichten. Dat hindert ons niet als wij maar het gevoel hebben dat we met een koopje thuis zijn gekomen.

Ik weet dat ik met deze buurvrouw de wereld niet zal kunnen veranderen, maar toch…!

Mijn vader nam, toen wij nog in Landsmeer woonden, dikwijls groente mee wanneer hij op weg naar huis langs de groenteboer fietste. Op een dag had de groenteboer sla in de aanbieding. Er stonden kisten met drie soorten sla. De goedkoopste was 20 cent voor een krop, er stond een kist met sla voor 25 cent en de duurste en lekkerste sla kostte 30 cent! Toen mijn vader vroeg of er echt verschil was tussen de slasoorten antwoordde de groenteboer heel eerlijk dat dit niet het geval was. Alle sla was precies hetzelfde. Maar, zei hij, je hebt mensen die willen graag dure sla en anderen goedkope. Maar ook daartussen moet je nog wat aanbieden. Zo verkoop ik het beste mijn sla!

Toen ik laatst aan een aardige verkoopster vroeg of er nu echt 50% korting op een matras zat zei ze heel eerlijk dat dit niet het geval was. Ik wist het al wel maar het gaat erom dat ook u het weet!

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven