De Buurvrouw 2018-6

‘Ik kan er niet zo goed meer tegen’, zegt buurvrouw. ‘Waartegen?’, vraag ik enigszins verbaasd. Want als buurvrouw er niet meer tegen kan wie zou dat dan wel kunnen. ‘Nou, het gaat om die lach van Rutte en dan hebben we ook nog de lach van Wiebes erbij gekregen’, aldus buurvrouw, ‘het ergert me mateloos.’

En ook Watze blijkt er last van te hebben, want hij beaamt wat zijn vrouw heeft gezegd. Nu zijn de buren nooit zo bezig met politiek, maar als zij zich gaan ergeren aan Rutte en Wiebes, dan is er echt wat aan de hand in Den Haag. En ze hebben wel een punt natuurlijk of in feite meer punten.

Neem eerst maar dat gedoe rond de dividendbelasting. Hoe kun je rijken steeds rijker laten worden over de rug van de gewone burger. Het was de afgelopen jaren bezuinigen en bezuinigen maar de broekriem van de aandeelhouders werd echt niet aangehaald. Nu ligt er ook nog een afspraak met de belastingdienst met een constructie waardoor Engelse en wellicht ook andere buitenlandse aandeelhouders geen dividendbelasting meer betalen. Het zou de staat jaarlijks zeven miljard minder hebben opgeleverd, voorwaar geen klein bedrag. En dat bovendien al zeven jaar lang!

Je vraagt je af wat voor rekenmeesters in Den Haag zitten. Want wanneer je weet hoeveel dividend er jaarlijks door bedrijven wordt uitgekeerd, kun je ook vrij simpel uitrekenen wat de opbrengst van de dividendbelasting zou moeten zijn. Zelfs Klaver en Marijnissen, die nu heel verontwaardigd doen, hadden dit kunnen uitrekenen. Klaver was zelfs jarenlang financieel woordvoeder voor Groen Links, nou een rekenwonder is ie dan zeker niet.

Den Haag, bang geworden van de dreigende taal van Shell en andere grote bedrijven, is gezwicht voor het grote geld. Onder die druk is de politiek bezweken. Eerst met ‘geheime’ regelingen met de belastingdienst (lees: minister van Financiën). En nu is geregeld dat de dividendbelasting helemaal wordt afgeschaft. Maar och, die kleine 1,4 miljard euro mis je niet op de rijksbegroting. Voor de gewone man of vrouw valt er echt nooit iets te regelen met de belastingdienst. Daar moet je Shell of Unilever voor heten.

En dan het herstel en verstevigen van de huizen en gebouwen in Groningen. Wat was men blij met de komst van Wiebes. Hij leek wel Tita Tovenaar, onze Wiebes. Hij toverde uit zijn hoge hoed de complete oplossing voor de gasregio. Maar zoals altijd word je door een goochelaar beduveld waar je bij staat. Dat Hans Alders het niet meer zag zitten is begrijpelijk. De rekenwonders in Den Haag zijn nu aan het uitrekenen hoeveel men kan besparen wanneer er tal van gebouwen en huizen niet meer verstevigd hoeven te worden.

Het gaat natuurlijk wel om een fors bedrag maar daarvan vloeit een aanzienlijk deel rechtstreeks weer terug in ’s rijks kas. Denk aan btw, loon- en inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Ze moeten nog maar eens rekenen daar in Den Haag.

En dan blijken er nu opeens ook nog veel minder AOW’ers te zijn dan men had verwacht. De 95 miljoen euro die dit jaar over is wordt gebruikt om de lagere gasopbrengsten te compenseren. Zijn AOW’ers toch nog ergens goed voor! Oorzaken: de levensverwachting kan wel eens aanmerkelijk minder stijgen dan was verwacht, ja niet iedereen wordt 82 jaar oud, vervolgens komt er door hogere salarissen veel meer AOW premie binnen dan was verwacht en tenslotte is de AOW-uitkering nauwelijks gestegen. Volgens deskundigen kan de AOW-leeftijd zonder problemen weer omlaag!

En dan moeten wij liefst morgen al van het gas af terwijl de Europese Unie 40 miljard betaalt voor de aanleg van een gasleiding naar de Balkan. Zijn wij nu Gekke Henkie aan het worden in Europa, het lijkt er wel op!

En onze rekenwonders in Den Haag lachen dit alles weg, met Rutte en Wiebes voorop! Dat het de buren gaat ergeren kan een kind zelfs begrijpen.

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven