De Buurvrouw 2018-3

Dat het een dergelijke aardverschuiving in de raadszaal zou worden had niemand verwacht. Zeker de kiezers zelf niet. Het probleem is nu dat de verwachtingen van de kiezer ook waar moeten worden gemaakt. En dat zal nog moeilijk genoeg zijn. Al snel ontdek je als raadslid of wethouder dat de mogelijkheden door allerlei oorzaken worden beperkt.

Natuurlijk eerst al door de beschikbare of juist niet beschikbare financiën. En er zijn immers op allerlei gebieden heel veel regeltjes waardoor sommige wensen niet vervuld kunnen of mogen worden. Vooral in het Waddengebied maakt de regelgeving het besturen niet gemakkelijk. En dan heb je ook nog te maken met allerlei organisaties, bedrijven en andere overheden. Niet alleen zijn sommige zaken niet mogelijk, maar duurt het dikwijls ook erg lang voor je iets kunt realiseren.

Grote of ingrijpende plannen vragen nu eenmaal een lange voorbereidingstijd en daarbij stijgen dan ook weer de kosten. Nee, beste mensen besturen is niet gemakkelijk. Er wordt vaak wel heel gemakkelijk en veel commentaar geleverd op bestuurders. Dat is vaak niet terecht en juist daarom is het belangrijk dat je de communicatie naar buiten op orde hebt. Tijdige en duidelijke informatie over het hoe en waarom kan veel narigheid voorkomen.

Duidelijk moet je ook zijn over zaken die niet kunnen of niet mogen en wees duidelijk waarom processen langer duren dan je had verwacht. Wanneer straks de kruitdampen en rookwolken van de verkiezingen zijn opgetrokken kunnen de nieuwe raad en wellicht een nieuw college aan de slag.

‘We wachten het maar af,’ zegt buurvrouw die sceptisch is, ‘veel zal er wel niet veranderen. Er wordt altijd van alles beloofd in de verkiezingstijd maar als het erop aan komt…! Zal ik nog maar een bakje inschenken?’

En zoals altijd is het onze buurvrouw die relativeert. Maar ze heeft ook wel gelijk wat betreft alle gedane beloftes in verkiezingstijd. De tijd zal het leren.

En wanneer we het dan toch over kruitdamp en rook hebben komen we vanzelf op de dampen die het gebruik van houtkachels, buitenhaarden en open haarden veroorzaken. Nu zo langzamerhand half Nederland een houtkachel heeft komen we er achter dat dit ook niet alles is. Het is niet zo heel erg gezond voor de gebruikers en de buren, er komt fijnstof in de lucht en er worden wel erg veel bomen het slachtoffer van de houtbegeerte.

Roetfilters aanbrengen of een stookverbod in bepaalde wijken of dorpen, zeggen de tegenstanders van het stoken van hout en wijzen op de gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt. Ze worden daarbij gesteund door gezondheidsdiensten. Wat ook nog een reden is om tegen houtkachels te ageren is de vrij ongebreidelde houtkap tegenwoordig in veel gemeenten. Hele bomenrijen en bosjes worden opgeruimd, uitgedund of gewoon weggekapt. Hoe dat allemaal zit met vergunningen? Regelmatig komen bewoners in verzet maar als de boom weg is kun je weinig meer doen. Alleen maar hopen dat ze nieuwe planten. Hoever kun je gaan met duurzaam en zelfvoorzienend zijn? Slaat de weegschaal dan niet door naar de verkeerde kant. Span je het paard niet achter de wagen?

Rond het sportgebouw in Hollum is de beplanting de afgelopen winter veranderd in een parkachtig geheel. Voor vogeltjes, vlinders en insecten is er weinig meer te beleven! Maar het uitzicht vanuit het hotel ‘De Amelander Kaap’ richting dorp is volledig hersteld. Mooi of niet mooi, zoals altijd zijn de meningen verdeeld.

Je kunt natuurlijk beweren dat op Ameland in feite geen bomen horen omdat het vroeger een vrijwel geheel kaal eiland was. Maar ja, heel vroeger was het ook nog onbewoond! Kappen is soms prima maar zorg dan wel voor tijdige en voldoende aanplant.

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven