De Buurvrouw 2018-2

Het kan nog net even voor de verkiezingen. Nog een paar dagen en het is zover. Daarom gaat deze aflevering over Keuls water, een waar begrip en een wondermiddel in mijn jeugd. Wat heeft Keuls water nu met de gemeenteraadsverkiezingen te maken, wel ik zal proberen dat hieronder uit te leggen.

We kijken wel graag naar het spelletje 2 voor 12 op de televisie. Recent was er een vraag over Keuls water. Gek genoeg kwam het direct weer bij me binnen. Ik weet uit mijn jeugd dat mijn grootouders altijd nog het begrip ‘Keuls water’ gebruikten voor eau de Cologne. Het laatste is gewoon Frans voor Keuls water. In mijn jeugd nog een veel gebruikt goedje voor allerlei kleine kwaaltjes. Even in het kort iets over dat Keulse water, dat in feite meer alcohol dan water is.

Op 13 juli 1709 richtte de broer van Johann Maria Farina (1685-1766) in Keulen het bedrijf op dat nu wereldwijd de oudste parfumfabriek is: Farina gegenüber. In 1714 trad ook Johann Maria toe tot de firma voluit geheten Johann Maria Farina gegenüber dem Jülichs-Platz. Hij noemde zijn elixer ter ere van zijn nieuwe woonplaats eau de Cologne. Daarmee maakte hij Keulen wereldberoemd als ‘stad der geuren’. Het was aanvankelijk in Duitsland een nieuwe, verfrissende geur, waar voordien voornamelijk zware geuren als muskus bekend waren. Maar het was ook heel duur, dus kon alleen de hogere stand en de adel zich eau de Cologne veroorloven. Napoleon Bonaparte, koningin Victoria van Engeland en bijna alle Europese vorstenhuizen behoorden tot Farina’s klanten, hetgeen blijkt uit meer dan vijftig officiële hofleverancierstitels.

De bijna 300 jaar oude traditie van het parfum eau de Cologne wordt door Farina’s nakomelingen in de achtste generatie voortgezet. In de 19e eeuw zijn er meerdere bedrijven voor eau de Cologne ontstaan. Het bekendste is vermoedelijk dat van Ferdinand Mülhens op het huisnummer 4711, dat later de merknaam is geworden. Zijn Keuls water was veel goedkoper, zodat zich nu bijna iedereen parfum kon veroorloven.

In Nederland werd parfum in die tijd nauwelijks gebruikt, maar wegens het medicinale karakter van eau de Cologne werd dit wel gebruikt bij flauwvallen, hoofdpijn en de behandeling van kleine wondjes. Het water werd ook veel verkocht als wondermiddel (aqua mirabilis) tegen allerhande kwalen en ziekte. Het recept van het merk ‘4711 Echt Kölnisch Wasser’ is nog steeds geheim; enkel de hoofdbestanddelen zijn bekend (citroenolie, bergamotolie, etherische olie van andere citrusvruchten, naast onder meer lavendelolie en rozemarijnolie, in 85% alcohol).

In 1875 was het Joannes Jacobus Boldoot in Nederland die een overeenkomst aan ging met de firma in Keulen en in ons land het Keulse water onder de naam Boldoot op de markt bracht. In bijna ieder tasje, dat ’s zondags mee ging naar de kerk, zat het bekende flesje ‘Boldoot 4711’ met het ‘echte’ Keulse water. Het Franse woord werd toen nog niet zoveel gebruikt. En inderdaad was het overal goed voor. Een beetje Keuls water op een zakdoek deed wonderen. Verfrist en genezen kon je weer verder door het leven.

Het doet buurvrouw denken aan de verkiezingsprogramma’s van de afgelopen tijd. Vier jaar lang merk je weinig van politieke voornemens. Eén keer in de vier jaar mogen we kennis nemen van alle goede voornemens. Standpunten, thema’s, voornemens en visies dwarrelen op ons neer als Keuls water op een zakdoek. Je mag eraan ruiken maar de geur is dikwijls net zo vluchtig als 4711. Verdwenen en vergeten wanneer we weer verder gaan met het gewone dagelijkse leven.

Misschien zouden flesjes met Keuls water op de tafels in de raadzaal kunnen worden geplaatst zodat men wordt herinnerd aan de vluchtigheid van beloftes en goede voornemens. Bij de verhitte discussies zou men dan het voorhoofd eens kunnen deppen met het verkoelende en verfrissende Keulse water uit oude tijden. ‘4711’ zou dan gelijktijdig herinneringen oproepen aan vroegere tijden. De tijd dat er nog respect bestond voor elkaar, maar zeker ook voor elkaars denkbeelden, standpunten, thema’s, voornemens, visies, beleidsuitgangspunten, missie of wat het tegenwoordig allemaal mag zijn. Pas het taalgebruik aan, respecteer elkaar en toon begrip voor al die verschillende denkbeelden, thema’s, afijn noem het rijtje maar weer op!

Eerlijk gezegd hebben buurvrouw en ik dit goede voornemen gemist in alle programma’s. Maar wanneer je straks samen met onze toekomst en die van ons eiland aan de slag gaat, kan dat niet zonder respect voor elkaar!

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven