De Buurvrouw 2018-1

Nog even en we gaan met z’n allen weer naar de stembus. Met weer een nieuwe plaatselijke partij erbij wordt de spoeling steeds dunner. Er zijn ten slotte maar elf stoelen te verdelen. En het kan dit jaar wel eens spannend worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het soms wel jammer vind dat er zoveel plaatselijke groeperingen mee doen. Niemand had ooit verwacht dat er zoveel plaatselijke partijen zouden kunnen ontstaan. Zo zijn de 35 zetels in Almelo nu al verdeeld over veertien partijen en daar gaan dit jaar nog meer partijen een poging doen om een zeteltje mee te pikken. Maar ja er is, zoals Herman Finkers zegt, in Almelo altijd wat te doen, zo staat het stoplicht op rood en zo staat het op …!

Net als in de Tweede Kamer wordt het steeds moeilijker om combinaties te maken van partijen en groeperingen die met elkaar de kar kunnen en willen trekken. Buurvrouw vindt dat het eerste wat gemeenteraadsleden moeten doen is: een cursus volgen ‘Omgaan met elkaar’. En dat is, gelet op alles wat hier en daar maar zeker ook in onze eigen gemeente gebeurt, helemaal niet zo’n gek idee.

Bovendien hebben tal van burgemeesters tegenwoordig ook niet meer een echte voorbeeldfunctie. Recent is daar Jan Hoekema van D’66, oud-burgemeester van Wassenaar, die een geheime afspraak had gemaakt over wat extra salaris. Hij had bovendien nog een echtgenote, Marleen Barth, PvdA fractievoorzitter in de Eerste Kamer, die om enige huurverlaging vroeg voor de acht maanden dat haar man zonder werk maar wel met een 100% uitkering zat! Ja, waar moet je in hemelsnaam die huur van betalen als je man slechts ca € 100.000 bruto per jaar verdient. Ja, zelf komt ze maar met ongeveer € 28.000 bruto per jaar thuis als lid van de Eerste Kamer. Maar dat is dan ook vaak een erebaantje na een politieke loopbaan. En meestal wordt het flink aangevuld met een commissariaat hier en lidmaatschap van een Raad van Bestuur ergens anders.

Heb je dan geen enkel besef van moraliteit, weet je niet dat heel veel mensen in Nederland iedere maand moeite hebben om de huur te betalen. Weet je waar sommige gezinnen in ons land van moeten rondkomen? Weet je wel dat er nog steeds voedselbanken in dit land zijn en dat er bijna 400.000 kinderen in armoede opgroeien. Hoe diep kan een mens vallen als het grote graaien eenmaal is begonnen.

Ja, een andere burgemeester, Steven Huisman (VVD), heeft in Oosterhout ook gegraaid, maar hij deed het naar de borsten van enkele dames tijdens feestjes. Het zijn maar een paar voorbeelden maar de afgelopen jaren kwam je dit soort berichten helaas veel te veel tegen in de media.

Afijn, we gaan vanavond naar de buren te eten. Buurvrouw kijkt altijd naar het programma ‘Binnenste Buiten’. Jullie vragen je af wat dit daar mee te maken heeft. Wel ook in dit programma, net als in veel andere woonprogramma’s, worden vaak fraaie huizen bezocht en geven de bewoners een rondleiding door hun bezit.

En altijd als je in de keuken komt is deze groot en is de tafel die erin staat bijna nog groter. En dan niet te vergeten hebben ze vaak ook nog een buitenkeuken. Soms wonen mensen alleen nog in een aangebouwde woonkeuken annex buitenkeuken en gebruiken ze het huis helemaal niet meer! Die keukens zijn zo groot omdat ze, zoals ze bijna allemaal zeggen, er altijd met veel vrienden wordt gegeten. Nu eten wij ook wel eens met vrienden maar met zijn vieren passen we prima bij ons in de kamer!

Waar halen die mensen al die vrienden vandaan en komen die echt regelmatig allemaal eten. Ja, via facebook heb je zomaar vrienden, maar nodig je die dan ook direct maar uit voor een etentje? Er zijn zoveel grote keukens met hele grote tafels en heel veel stoelen dat er vast mensen zijn die nooit meer zelf eten koken. Die worden dan gebeld voor een etentje, pakken hun agenda en kijken of het past.

Dat gaat dan als volgt: ‘Volgende week donderdag, zeg je? Nee, dan eten we al bij de ‘Vetbekjes’, en vrijdag nee dan zitten we bij de ‘Houtjes’. Weet je, de week daarop hebben we woensdag nog open staan, past dat? Ja? Dan komen we graag! Tot woensdag over een week dan, hè. Nou, doei!’

Het leek buurvrouw ook wel eens leuk om met vrienden te eten. Nu, we hadden nog flink ruimte in onze agenda hoor! Ik zei: ‘Roept u maar, we kunnen bijna iedere dag’.

Maar ik moet nu stoppen. Mijn vrouw roept dat buurvrouw de stamppot boerenkool klaar heeft. Lekker, met spekjes en worst! En in de woonkamer, ook dat nog!

Jan J de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven