De Buurvrouw 2017-4

‘We zijn er nog steeds niet uit’, zegt buurvrouw. Ik begrijp eerst even niet waar dit op slaat. Voor dat ik vragen kan waar buurvrouw niet uit is, reageert Watze. ‘Ik wel hoor, ik hoef er niet meer over na te denken’. ‘Jullie zijn er dus nog niet helemaal uit’, is mijn conclusie. ‘Jazeker wel’, zegt Watze op zo’n manier dat duidelijk wordt gemaakt dat de mening van buurvrouw er eigenlijk niet zoveel meer toe doet. Maar u kent buurvrouw. Watze mag een mening hebben maar beslissen dat is iets anders!

Al met al weet ik nog steeds niet waar dit over gaat en hoe kom ik daar achter. ‘Nieuwe kast?’ probeer ik. Ik meen te weten dat buurvrouw onlangs een opmerking maakte over de kast in de kamer, maar zeker weet ik het niet. ‘Welnee’, zucht buurvrouw, ‘het gaat over onze goudvis. Misschien raar, maar ik ben toch wat aan het beestje gehecht geraakt.’ Daar kan Watze zich echt helemaal niets bij voorstellen.

U wist dit waarschijnlijk nog niet, maar de buren hebben vorig jaar een goudvis aangeschaft. De kleinkinderen wilden graag dat opa en oma een huisdier namen. Nu weet ik dat ze niet zoveel op hebben met honden en katten, ook vanwege de tuin. Ik heb nog even gedacht dat er dan misschien kippen zouden komen. Al is ‘een hen geen gewin’ en worden ze ook wel ‘achteruitklauwers’ genoemd, het is toch wat gemakkelijker om kippen in een buitenhok te houden dan een hond of kat in huis te nemen. Maar nee, het werd een goudvis. Een goudvis in een kom! Watze had het nog even over een aquarium, maar buurvrouw vond een grote bak met water in de kamer maar niks. Een kom kon net nog en zou groot genoeg zijn voor een goudvis en het gaf toch wat gezelligheid in huis.

Ik heb een goudvis in een kom altijd wat zielig gevonden. Het beest is alleen en kan amper bewegen laat staan zwemmen. Het is mogelijk het enige punt waarmee ik het helemaal eens ben met de Partij voor de dieren. Volgens Marjan Timmer moeten alle kommen verdwijnen, zelfs verboden worden. En nu blijkt Watze het daar ook helemaal mee eens te zijn. Het beestje zwemt maar wat rond, kan geen kant op en bovendien is het er echt niet gezelliger op geworden sinds de goudvis in huis is. Dat laatste komt natuurlijk doordat ze het, achteraf, helemaal niet eens waren. Buurvrouw heeft toen Watze over de streep getrokken met het verhaal dat het houden van een goudvis het goedkoopste huisdier is. En omdat Watze toch wel gevoelig was voor dit argument, stemde hij uiteindelijk met het voorstel in.

Maar nu de goudvis een half jaar rondjes heeft gemaakt in de kom vindt Watze het wel genoeg. Bovendien mag je in Duitsland goudvissen alleen nog maar houden in een aquariumbak met minimaal 200 liter water en blijkt de kom daar al verboden te zijn. En nu blijkt de discussie bij de buren zich toe te spitsen of de kom moet blijven of dat er een nieuwe aquariumbak moet komen. Een aquarium wil buurvrouw niet, dus moet de goudvis verhuizen volgens Watze.

Wist u trouwens dat er ruim 33 miljoen huisdieren zijn in ons land. En dat dit aantal nog steeds stijgt! Vooral konijnen, cavia’s, zangvogels en reptielen en dan met name schildpadden blijken populair te zijn. Zes op de tien huishoudens blijken huisdieren te hebben. Er zijn 3 miljoen katten, 1½ miljoen honden, 2 miljoen zang- en siervogels, bijna 7 miljoen aquariumvissen. En een goudvis blijkt inderdaad het goedkoopste huisdier te zijn. De aanschaf van vis en kom komt op ongeveer 55 euro en de kosten van visvoer op 30 euro per jaar. Dat ligt per huisdier verschillend. Zo is een parkiet ook redelijk goedkoop, zijn konijnen en cavia’s al wat duurder en is een hond flink duurder dan een kat. Een kat komt jaarlijks uit op gemiddeld 430 euro terwijl je voor een hond 630 euro neer moet leggen. Je kunt dan simpel uitrekenen dat we in ons land jaarlijks al 2,2 miljard uitgeven voor het houden van alleen honden en katten. Daar zitten dan de kosten van aanschaf, manden, riemen en de dierenarts nog niet eens bij. Tel daar ook nog eens bij op wat we uitgeven voor het houden van al die gezelschapsdieren, zoals vogels en reptielen. En de paarden niet te vergeten!

Het is jammer voor buurvrouw, maar ik vind toch ook wel dat een kom niet meer kan. Nu weet ik dat de Partij voor de dieren het liefst alle huisdieren ziet verdwijnen maar een goudvis in zijn eentje in een kom heb ik altijd al zielig gevonden. Dus zeg ik dat ik het deze keer toch echt wel eens ben met Watze. Gelukkig voor de echtelijke verhouding van de buren haalt mijn mening buurvrouw over de streep. Omdat ze dus niet een bak met 200 liter water in huis wil, is de conclusie dat ze voor de goudvis een ander huis zullen zoeken. Zo zie je maar weer dat je toch goed moet nadenken of je een huisdier wilt en wat de consequenties zijn. 

Toch wel een bijzonder land, Nederland, waar het mogelijk is om miljarden uit te geven voor huisdieren en dat terwijl er nog zoveel armoede in de wereld is. Misschien goed om eens na te denken over wat we allemaal wel hebben en niet teveel kijken naar anderen die misschien meer hebben. Nee, kijk eens wat meer naar hen, die het aanzienlijk minder hebben!

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven