De Buurvrouw 2017-2

Wanneer u deze aflevering van ‘De Buurvrouw’ leest zijn de verkiezingen net achter de rug. ‘Gelukkig maar’, zegt buurvrouw, ‘ik word niet goed van al die politici op de tv. Je kunt niet naar een programma kijken of er duikt ergens wel een lijsttrekker of kamerlid op. Ik ben blij dat alles weer normaal wordt.’

Maar dat moeten we nu nog wel helemaal afwachten, aldus Watze. Wanneer je zoveel partijen hebt als in ons kleine landje dan wordt het niet gemakkelijk om een regering te vormen. We zijn groot in verdeeldheid! Maar ook daar heeft buurvrouw een oplossing voor. Laat ze maar lekker lang bezig zijn daar in Den Haag. België heeft ook eens een jaar zonder regering gezeten en het is nog nooit zo goed gegaan met het land als in die periode. Maar ja, België is toch wat anders… of niet? Volgens buurman moeten ze wel zo snel mogelijk aan de slag. Er is zoveel beloofd dat ze zeker vier jaar nodig hebben om al dat extra geld uit te geven!

Maar, afijn, het is ook weer tijd voor andere dingen. Maart mag dan zijn staart roeren, Watze staat te trappelen om in de tuin te beginnen. ‘Nou,’ zegt buurvrouw, ‘Watze heeft het er maar druk mee, nu al die krantjes weer binnen rollen. Hij zit uren met die krantjes uit te zoeken wat hij dit jaar allemaal weer nodig heeft voor de tuin!’

Wanneer ik later thuis kom, pak ik ook maar even de reclamekrantjes erbij. En inderdaad, buurvrouw heeft gelijk, de keuze is overweldigend. Gewone potgrond, biologische potgrond, kokospotgrond, tuinaarde, biologische moestuingrond, kwekerspotgrond, boomschors, kalk in allerlei soorten en prijzen, organische gazonmest, gazonmeststof, kunstmest in vele soorten en ga zo maar door. En dan zijn er ook nog koemestkorrels en kippenmestkorrels. En laten we het niet hebben over alles wat je kunt kopen, voor honden, katten, konijnen, vogels, cavia’s en wat allemaal nog meer. Raar overigens dat vaste mest in liters wordt verkocht. Maar dat is een verkooptruc. Op die manier lijkt de hoeveelheid groter dan de werkelijkheid is. Een zak van vijftig liter bevat ongeveer twintig kilo mestkorrels.

Het is toch niet vreemd dat je dan even terug denkt aan vroegere tijden. Nog geen vijftig jaar geleden had niemand hier problemen met zijn of haar gazon. Gazons bestonden hier, volgens mij, nog niet eens. Ik heb mijn opa en opoe nooit over hun ‘gazon’ gehoord. Ze hadden wel een tuin, maar de meeste grond was dan in gebruik als groentetuin. En mocht er hier en daar wat gras zijn dan stond er wel een ‘knieneloopke’ en anders hielden de ‘hinnen’ dat beetje gras wel kort.

Er was nog geen riolering en onze poep en pis verdwenen gewoon in een gat in de grond onder het ‘huuske’. Deze poep en pis werden in het voorjaar gebruikt voor het bemesten van de groentetuin. Later verdween deze ‘mest’ in de rioleringsbuizen maar er was altijd wel een paar kruiwagens of een wagen koemest te krijgen.

Maar nu staat ergens in ons land een fabriek die van koeienstront en kippenstront mestkorrels maakt en deze keurig in zakken verpakt. Wanneer ze naar winkels zijn getransporteerd kun je zo’n zakje kopen voor achttien euro. En dat is dan ook nog een aanbieding want normaal ben je 24 euro kwijt voor twintig kilo koemestkorrels!

En bovendien hebben we ook nog veel te veel mest. We injecteren wel aardig wat mest in de grond en we maken koemestkorrels maar toch produceren al die koeien te veel mest en hebben we een probleem met de Europese Unie. Het wegvallen van melkquota had tot gevolg dat boeren meer koeien gingen houden en meer melk gingen produceren. Nou ja, de boeren niet maar hun koeien! Daardoor ging de melkprijs omlaag maar de mestproductie omhoog. En dat laatste mag dus niet!

Dat had iedereen kunnen voorzien maar nu moeten we met ons belastinggeld het te veel aan koeien weer opkopen! Zo voorspelbaar als het is bleek het dus niet te zijn. Het lijkt wel wat op het omgekeerde probleem in de ouderenzorg. Alle verpleeghuizen gingen dicht en de thuiszorg moest door de bezuinigingen 30.000 mensen ontstaan. Je kon met je klompen aanvoelen wat er ging gebeuren. Gelukkig kun je oude mensen nog niet opkopen.

Maar afijn, nog even en al die problemen zijn straks de wereld uit. Tenminste, dat hebben ze voor de verkiezingen beloofd!

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven