De Buurvrouw 2017-1

 ‘Zeg, hebben jullie het gelezen? Er doen deze keer 31 partijen mee met de verkiezingen. Dat zijn er tien meer dan vorige keer. Het wordt zo langzamerhand een circus daar in de Tweede Kamer’, zegt buurvrouw. We kunnen alleen maar instemmend knikken. Gelukkig zijn er van de 84 partijen in oprichting flink wat afgevallen. Er kunnen 32 partijen op een stembiljet. Dat lukt nog net deze keer, maar als deze trend doorzet staan we over vier jaar of wellicht al eerder met twee stembiljetten in het stemhokje.

Wanneer jullie dit lezen is het nog zo’n vier weken tot de verkiezingen. Als het allemaal zo loopt als we verwachten doen er inderdaad meer partijen dan ooit tevoren mee. Het wordt straks op de stembureaus een lastige avond. Het tellen van de uitgebrachte stemmen wordt erg lastig wanneer er 31 partijen op het stembiljet komen. Het wordt dan zoeken naar dat ene rode stipje. De stemcomputers waren toch wel een stuk gemakkelijker. Maar ja, we gaan weer ouderwets stemmen met het potlood.

Gelukkig ontbreekt Sylvana Simons in onze provincie. De meest verstandige mensen blijken toch in het noorden te wonen. In de drie noordelijke provincies en in Zeeland slaagde haar partij ‘Artikel 1’ er niet in de nodige handtekeningen bijeen te krijgen. Je vraagt je af waarom zoveel mensen proberen in de Tweede Kamer te komen. Volgens buurvrouw gaat het Sylvana alleen maar om de aandacht. Buurvrouw moet niets van haar hebben en ik trouwens ook niet. Zo zit ze bij ‘Denk’ en zo is ze ‘Artikel 1’.

Soms vermoed ik dat het behalve om aandacht of macht ook gaat om een leuk baantje. Het verdient immers aardig! Maar wat heeft een Sylvana Simons in hemelsnaam in de politieke arena te zoeken. Mocht ze helaas genoeg stemmen halen dan zit ze daar straks, net als veel anderen, in haar eentje met enkele minuten spreekrecht elke keer!

Toch hoop ik dat de kiesdrempel ooit nog eens wordt verhoogd. Wanneer dit zo doorgaat wordt ons land vrijwel onbestuurbaar. Het lijkt erop dat de beide regeringspartijen, de VVD en de PvdA de grote verliezers worden. De VVD zal naar verwachting zo’n veertien zetels inleveren en de PvdA zelfs het dubbele. En toch hebben ze het helemaal niet zo slecht gedaan samen. Moeilijk was het zeker met twee partijen die zo verschillend zijn in hun gedachtegoed. Maar ze hebben wel de vier jaar uitgezeten en dat is op zich al een hele prestatie. Maar ‘de Nederlander’ is heel vaak ontevreden of zelfs boos, en hij of zij moppert wat af. Dus stem je op Wilders zijn PVV.

Nu zijn er zeker mensen die recht van spreken hebben dat ze ontevreden zijn. Zoals ouderen die steeds meer in de knel komen. Tien euro AOW in de maand erbij klinkt mooi maar wanneer alleen al de premie van de zorgverzekering met minimaal dit bedrag is gestegen is het snel uitgegeven! Pensioenen die al jarenlang niet geïndexeerd worden, mensen met een uitkering die niet weten hoe ze moeten rondkomen, voedselbanken die steeds meer nodig zijn, 400.000 kinderen in relatieve armoede! En schaf in ieder geval dat eigen risico in de zorg af. Bedenk wat anders! Afijn, er is nog genoeg te doen voor een nieuwe regering. Laat in hemelsnaam iedereen delen in het gevoel dat het weer wat beter gaat. Maar ook bij de mensen die financieel geen problemen kennen zijn er tegenwoordig de zogenaamde ‘onderbuikgevoelens’. Zo is er een steeds toenemend gevoel van onveiligheid, angst voor de islam en haar extremisme en de steeds groeiende kloof tussen arm en rijk. Onze samenleving kraakt in haar voegen.

Recent las ik het boek ‘De levens van Jan Six’, geschreven door Geert Mak. Het boek begint omstreeks 1650, bijna 400 jaar geleden. Het verschil tussen rijk en arm was ook toen enorm. Maar het waren vooral veel rijke immigranten die Amsterdam en ons land hebben gemaakt tot wat het nu is. Ook toen riepen mensen om verandering maar meestal bleef uiteindelijk veel hetzelfde en konden de rijken gewoon doorgaan met hun feesten en partijen.

Ook nu roept iedereen om verandering maar niemand weet precies hoe en wat. Het is ook erg lastig om gevoelens van onbehagen te bestrijden. In diezelfde tijd, de Gouden Eeuw, leefde ook de filosoof Spinoza, een zoon van Joodse vluchtelingen die in Amsterdam waren neergestreken. Veel van wat hij schreef en dacht is nu weer helemaal actueel. Geef nooit alle macht aan één persoon, maar altijd aan de meerderheid van het volk. We zien nu waartoe mensen als Poetin, Trump, Erdogan in staat zijn wanneer ze de macht krijgen. En pas op met de heer Wilders. Zijn partij kent geen democratie of organisatie, ook hij heerst alleen.

De woorden van Spinoza van bijna 400 jaar geleden, zijn nog steeds actueel zoals veel van zijn ideeën. In die tijd vond men deze maar gevaarlijk. Maar nu vinden we veel van deze ideeën heel gewoon. Zoals: In een vrij land mag iedereen denken wat hij wil en zeggen wat hij denkt. Maar ook moet de regering van een land zorgen voor de vrijheid van mensen. Maar zeker zo belangrijk is: Maak dat wat mensen doen, zeggen of denken niet belachelijk. Maak je er vooral niet kwaad over maar probeer het te begrijpen. Dat laatste zouden we allen ter harte moeten nemen. Probeer beter te begrijpen wat mensen bezielt. ‘Als ze dat in Den Haag ook gaan proberen komen we met elkaar een heel eind!’, aldus buurvrouw. En daar kan ze wel eens gelijk in hebben!

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven