Eerste Kamer stemt in met nieuwe Mijnbouwwet

Op 20 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met een nieuwe Nederlandse Mijnbouwwet. Met de aanname van deze wet wordt de winning van aardgas en andere delfstoffen aan strengere regels gebonden. De Waddenvereniging ziet de wet als een stap in de goede richting om energietransitie te stimuleren en af te zien van het aanboren van de laatste beetjes fossiele energie.

Samen met bewoners van Terschelling en Schiermonnikoog voerde de Waddenvereniging actie om betere bescherming van de kwetsbare waddennatuur in de mijnbouwwet op te nemen. Met resultaat. Een meerderheid van de Tweede Kamer keerde zich tegen nieuwe gasboringen in of nabij de Waddenzee. Een amendement om dit via de mijnbouwwet te regelen, werd echter niet aangenomen. Wel zijn de regels over mijnbouw in kwetsbare natuurgebieden als de Waddenzee veel strenger geworden.

Met de nieuwe wet is het alleen via een schuine boring nog mogelijk om gas te winnen onder het Werelderfgoed Waddenzee, mits de natuurwaarden geen schade ondervinden. De Waddenvereniging is tevreden met het behaalde resultaat. ‘De oude wet regelde alleen dingen die in het belang waren voor de mijnbouwbedrijven zelf. Met deze nieuwe wet is niet alleen de natuur beter beschermd, maar ook de mensen die last hebben van de gevolgen van mijnbouw.

Totdat alle nieuwe gaswinningsplannen in het waddengebied definitief van de baan zijn, blijft de Waddenvereniging zich verzetten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven