Amelandse studente wint Europees zilver

“Het was echt een sprookjesweek. Als ik eraan terugdenk, krijg ik de kriebels weer.” De internationale vakwedstrijden AEHT in Londen maakten grote indruk op de 18-jarige Selina Akkerman uit Hollum. De studente Manager/Ondernemer Horeca van de Middelbare Hotelschool Friesland behaalde 27 oktober de tweede plaats in haar discipline – de uitdagende Hospitality Management Competition.

Nog volslagen onder de indruk is Selina de maandag daarop weer begonnen met haar stage als manager in de bakkerswinkel van het Friesland College in Leeuwarden. Want het gewone leven gaat gewoon weer door, al leeft Selina nog steeds een beetje op een roze wolk: “Het was zo’n geweldige week. Het is nu echt weer even omschakelen. Ik wil nog wel een keer.”

Vier afgevaardigden
In totaal reisden vier studenten van het Friesland College af naar Londen, waar de gerenommeerde AEHT-wedstrijden (Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme) plaatsvonden. Naast Selina behoorden Hendrieka Roersma (Gastronoom/Sommelier & Leidinggevende bediening), Miranda Hoogenberg (Manager frontoffice) en Patrick Matitawaer (Zelfstandig werkend kok) tot de afgevaardigden van het Friesland College. In totaal deden zo’n 500 studenten mee in 12 categorieën. De deelnemers kwamen van verschillende scholen uit Europa.

Goed voorbereid
Onder begeleiding van docent Alex Vleer en opleidingsmanager Krista Jansen bereidde het viertal zich voor op de Europese wedstrijden. “We hebben onder andere Engelse lessen gevolgd en een oefendiner gehouden. Dit is heel fijn, want je leert elkaar goed kennen en mede daardoor gingen we goed voorbereid op de wedstrijden af.”

Ook in Londen stonden de begeleiders de studenten bij. Maar ze hadden ook veel steun aan elkaar: “We gaven elkaar tips en leefden met elkaar mee. We waren wel echt een team en close met elkaar, ook al moest iedereen het zelf doen.” Selina kreeg de opdracht een concept te bedenken voor een nieuw hotel in het centrum van Londen. Ze moest rekening houden met duurzaamheid, technologie en hogere personeelskosten. Selina werd bij deze opdracht gekoppeld aan een Portugese student.

Out of the box-denken
“We hebben de dinsdags van 9.00 ‘s ochtends uur tot 1.00 uur ’s nachts gewerkt. We wilden echt graag winnen.” De samenwerking liep gesmeerd. “Het was net of ik hem al heel lang kende. Hij was ook erg creatief en enthousiast.” Selina en de Portugese student bedachten een Harry Potterhotel, waar het restaurant, personeel en de huisstijl volledig aangepast is op de stijl van Harry Potter. “Het bestaat nog niet. We dachten echt ‘out of the box’, dat was een sterk punt.”

Na de presentatie van de concepten werden de prijswinnaars tijdens een waar galadiner bekendgemaakt. “Ik had een goed gevoel over het concept. Het was wel spannend allemaal, maar ik heb ook echt kunnen genieten.” Toen bekend werd dat Selina en haar teamgenoot zilver wonnen, was de vreugde groot bij de Friesland College-delegatie. “Iedereen was superblij, ze stonden allemaal te springen. We kregen champagne en hebben nog een leuk feest gehad.”

In de tussentijd heeft Selina met haar reisgenoten ook nog een aantal highlights van Londen kunnen bezoeken. “Ik realiseer me dat ik echt een bofkont ben dat ik hieraan mee kon doen. Het is ook leuk dat iedereen zo blij voor je is, hier op school, maar ook op Ameland spreekt iedereen in het dorp me aan. Ik kan dit ook mooi op mijn cv gebruiken. Het maakt wel indruk, denk ik.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven