Waddenvereniging verheugd met erkenning

De Waddenvereniging is verheugd over de verkiezing van het Nederlandse waddengebied tot mooiste natuurgebied van Nederland. De uitslag van de publieksverkiezing komt voor de vereniging die al meer dan 50 jaar opkomt voor de waddennatuur niet als een volslagen verrassing.

‘Het zou eerder vreemd zijn als het enige natuurlijke werelderfgoed dat Nederland rijk is en dat miljoenen mensen elk jaar bezoeken, deze prijs niet in de wacht had gesleept’, stelt directeur Arjan Berkhuysen in een eerste reactie op de uitslag van de verkiezing. Dat zo veel mensen op het waddengebied hebben gestemd ziet hij als een grote steun aan de duurzame bescherming en ontwikkeling van het waddengebied.

Naar aanleiding van deze verkiezing zal de Waddenvereniging nog meer gaan inzetten op voorlichting en educatie in het gebied. ‘De komende jaren willen we zo veel mogelijk mensen laten kennismaken met de unieke waarden die de Waddenzee tot werelderfgoed maken. Met onze speciaal opgeleide gidsen zorgen we dat onze activiteiten geen afbreuk doen aan de natuurwaarden van de Waddenzee.’, aldus Berkhuysen. ‘Het blijkt dat bezoekers die de rust en ruimte van het Wad hebben ervaren, met de voeten in het slib hebben gestaan en kokkels en wadpieren in hun handen hebben gehad, de bescherming van het gebied willen ondersteunen.’ Hij is niet bang dat dit tot een ongebreidelde groei van het toerisme zal leiden, mits de voorlichting en educatie goed wordt opgepakt.

Nu de Waddenzee, naast natuurlijk werelderfgoed, ook is uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland rust er op alle bij het gebied betrokken instellingen en organisaties een grote verantwoordelijkheid om de Waddenzee voor toekomstige generaties veilig te stellen. Berkhuysen verwacht dat de overheid, naast het ter beschikking stellen van het prijzengeld, in het nieuwe Waddenzeebeleid de waarde van het gebied als natuurgebied dan ook serieuzer neemt. ‘Economische belangen van bijvoorbeeld de oliemaatschappijen of de zoutwinners kunnen nog steeds het voordeel van de twijfel krijgen. Willen we echt de titel van mooiste natuurgebied van Nederland waar maken, dan moet daar paal en perk aan gesteld worden.’

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven