Vuurtoren tijdelijk beschikbaar als kunstobject

Kunstmaand Ameland beleeft dit najaar haar vierde lustrum: voor de twintigste keer staat het eiland in november een maand lang volledig in het teken van kunst. Tijdens de populaire expositiemaand, voorzien 125 binnen- en buitenlandse kunstenaars bijzondere locaties op het eiland van schilderijen, beelden, keramiek en glas.

Voor deze feestelijke editie krijgen kunstenaars de unieke kans om de markante rood-witte 59 meter hoge vuurtoren in een nieuw jasje te steken. Kunstenaars met een bijzonder idee, kunnen zich hiervoor melden bij de organisatie van de Kunstmaand. Daarnaast vinden er talrijke andere bijzondere en indrukwekkende projecten plaats.

Project Vuurtoren
De robuuste rood-witte gietijzeren vuurtoren is in 1880 gebouwd en wordt door Stichting Amelander Musea beschikbaar gesteld voor het kunstproject van Kunstmaand Ameland. De vuurtoren, waarvan de lichtfunctie nog in gebruik is, wordt dagelijks door vele toeristen bezocht. De toren is hard toe aan een nieuw laagje verf, maar voordat dat zover is mogen kunstenaars de toren omtoveren tot een waar kunstwerk. Niet alleen de buitenkant is een kunstproject, maar ook elk van de twaalf ringen aan de binnenkant van de toren wordt gevuld met werk van een tiental kunstenaars onder wie Karin van der Molen en Albert Geertjens en de Deense beeldhouwers Jytta Hogh en Lars Waldemar.

Van project Snijpunt tot poëzie in de duinen
Bij de Eendenkooi in Buren ligt een prachtig natuurgebied waar een zevental kunstenaars project Snijpunt gaan realiseren. Door gebruik te maken van de natuurlij-ke materialen van het eiland, zoals riet, wilgentenen, hooi en gras, gaan de kunstenaars op zoek naar de synergie tussen kunst en natuur. De deelnemende kunstenaars aan het project zijn Hester Pilz, Ninette Koning, Anthea Simmonds, Akun-zo en Karin van der Molen. Daarnaast maken Sander Neijens en Nich Swarth on-site poëziepro-jecten, waarbij zij poëzie creëren in het landschap op basis van de verschillende beschikbare materia-len. Het geheel wordt samengebracht in een prachtige route door de duinen, gecoördineerd door Karin van der Molen.

Opvallende kunstprojecten
De Deense kunstenaars Søren Shaarup en Stinne Teglhus plaatsen levensgrote libelles van staal in de visvijver bij Buren. Doordat de libelles op het water staan, worden ze door de zon verlicht en lijkt het alsof de libelles letterlijk over het water vliegen. Een ander in het oog springend kunstwerk komt van Georges Cullivier. De kunstenaar bouwt in het centrum van Ballum een installatie van bamboestokken van maar liefst elf meter hoog. Ook bijzonder is het fotoproject Hinderburgerline. Met het decor van de Eerste Wereldoorlog als leidraad, focussen fotograaf Creyghton en schrijver Van Duijnhoven zich op de medemenselijkheid te midden van de onmenselijk harde realiteit op de slagvelden van honderd jaar geleden. Vanuit deze historie trekken ze parallellen naar het heden.

20e editie Kunstmaand Ameland
De officiële opening van Kunst-maand Ameland (1 t/m 30 novem-ber), vindt plaats op zaterdag 5 november. Het thema van de 20e feesteditie van Kunstmaand Ameland is: Over de Horizon. Hiermee doelt de organisatie op de Scandinavische landen en de kunstenaars die zich laten inspireren door de horizon. Daarnaast kijkt de organi-satie graag vooruit, naar wat de toekomst te brengen heeft, in plaats van terug te blikken op de afgelopen twintig jaar. Een internationaal gezelschap van kunstenaars uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Nederland en voor het eerst ook uit IJsland is geselecteerd om kunst te exposeren op Ameland. Vroeger voeren de Amelanders voor handel naar deze landen gelegen aan de Oostzee en nu wordt kunst uit deze regio naar Ameland gebracht.

Aanleveren ideeën vuurtoren
Kunstenaars kunnen hun ideeën voor de aankleding van de vuurto-ren mailen naar Pieter Smit, pieter-smit@kunstmaandameland.
com.

Op de hoogte blijven van de bij-zondere kunstprojecten van Kunstmaand Ameland? Alle ontwikkelingen zijn te volgen via Facebook en Twitter. Meer informatie over kunstenaars, podiumkunst, programma en route is te vinden op http://www.kunstmaandameland.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven