Tijdens de derde editie van de Battle of the Beach op 9 september strijden meer dan honderd kinderen van Ameland tegen het water en tegen elkaar. Welk team kan het zandkasteel bouwen dat het langste standhoudt tegen de opkomende vloed? De Battle of the Beach wordt voor het eerst langs de hele Noordzeekust gehouden, van Zeeland tot het noorden van Nederland.
De Battle of the Beach is een uniek evenement dat kinderen laat ervaren hoe belangrijk de strijd tegen ons water is.
Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt. En dat we ons met de deltawerken, met duizenden kilometers dijken en duinen moeten beschermen tegen het water.
Nederland is goed beschermd en toch kwetsbaar. Maar liefst 60 procent van Nederland kan overstromen. Het is elke dag hard werken om Nederland te beschermen. Het klimaat verandert, soms hebben we veel te veel en soms veel te weinig water, de weersomstandigheden veranderen.
We zijn in Nederland nooit klaar met het werken aan ons water. Kinderen uit de deelnemende groepen krijgen hierover eerst een gastles in de klas van Johannes Veenstra, omgevingsmanager van Wetterskip Fryslân. Hij vertelt ook over de dijkverbetering op Ameland. Daarna gaan de kinderen naar het strand om zelf de strijd met het water aan te gaan tijdens de Battle of the Beach.
Battles langs de hele kust
Op 4 juli zijn er battles op vier plekken langs de kust, van Zeeland tot Noord-Holland:
•Vlissingen, Nollestrand
•Den Haag, bij Kijkduin in de buurt van de Zandmotor
•Noordwijkerhout, bij de Langevelderslag
•Petten, bij de Hondsbossche Duinen
•Het getij is op deze datum niet geschikt op Ameland. Daarom is de Battle of the Beach hier op 9 september.
Deelnemende partijen
De Battle of the Beach wordt georganiseerd door een groot aantal partners van de publiekscampagne Ons Water: Waternet/AGV, hoogheemraadschap van Rijnland, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, hoogheemraadschap van Delfland, waterschap Scheldestromen, Waterschap Hunze en Aa’s, Wetterskip Fryslân, provincie Zuid-Holland, Van Oord, H20, Nationaal Watertraineeship, Unie van Waterschappen, ministerie van Infrastructuur en Milieu en Rijkswaterstaat.