Op 23 juni publiceerde de Waddenvereniging een rapport over de rol van grote financiële instellingen bij nieuwe gaswinningsplannen in het waddengebied. Twaalf grote instellingen, waaronder drie Nederlandse, investeren in gaswinning onder de Waddenzee. De financiële winst door gaswinning verdwijnt dan naar Londen, Montreal, Brussel of Luxemburg.
De schade door de winning en de protesten van bewoners, lokale bestuurders en de Tweede Kamer zijn geen reden voor deze financiële instellingen om hun investeringen in gaswinning te stoppen. Vaak verschuilen ze zich achter bestaand beleid van regeringen. Zo lang gaswinning wordt toegestaan lijken zij niet te aarzelen er geld mee te verdienen.
Met de publicatie van dit rapport wijst de Waddenvereniging grote internationale banken als Barclay’s en de Royal Bank of Canada, maar ook de Nederlandse pensioenfondsen ABP, PFZW en Delta Lloyd, op de macht die ze hebben om het tij te keren. De Waddenvereniging vraagt elke investeerder om nu duidelijk te maken of zij een wettelijk verbod voor het zoeken en opboren van olie- en gasvoorraden onder kwetsbare gebieden als het Werelderfgoed Waddenzee kunnen en willen steunen.
Nog meer gas weghalen onder de Waddenzee betekent schade aan de Waddennatuur ter plekke en draagt ook nog eens bij aan het broeikaseffect. Toch zijn vier internationale mijnbouwbedrijven van plan om extra aardgas te winnen onder of bij het Werelderfgoed Waddenzee. Het gaat om het Nederlandse bedrijf Tulip Oil (Terschelling), de Franse multinational Engie. (Schiermonnikoog), het Canadese bedrijf Vermillion Energy Inc. (Harlingen) en het Nederlands/Amerikaanse bedrijf NAM (Ternaard). Stuk voor stuk particuliere bedrijven, die hun plannen alleen kunnen uitvoeren met het geld van investeerders. Die grote investeerders zitten zijn tot ver buiten het Werelderfgoed Waddenzee te vinden. De Waddenvereniging wist er twaalf op te sporen en stuurde ze in februari een brief met de oproep hun investeringen in gaswinning in en bij het Werelderfgoed Waddenzee te heroverwegen. Via de website www.waddenvereniging.nl/waddensea/fossilfree kon het publiek de oproep delen via e-mail en social media. Uiteindelijk reageerde de helft van de investeerders op de oproep.