Eerste huiler gevonden op Ameland

Op moederdag werd de eerste huiler van dit seizoen gevonden op Ameland. Het diertje werd op een druk strand aangetroffen door badgasten. Na observatie van Staatsbosbeheer is het diertje van het strand gehaald en overgebracht naar Pieterburen. Het gaat om een te vroeg geboren gewone zeehond.

Geen fijne moederdag voor deze zeehondenmoeder. Zij verloor haar pup in de buurt van Ameland. Verschillende badgasten troffen de huiler rond de Ballumerbocht midden tussen kitesurfers en andere strandgebruikers. Na 2 uur observatie en de rust proberen te bewaken in de omgeving van de huiler heeft Staatsbosbeheer besloten het diertje aan de zorg van zeehondencreche Pieterburen over te dragen. Het is de eerste huiler die dit seizoen wordt opgevangen. 

Het bijzondere aan dit zeehondje is dat het om een premature (te vroeg geboren) pup gaat, die nog wel kort bij de moeder is geweest. De vacht van de pup is daarom ook nog helemaal wit, het zogenaamde lanugo. Bij volledig volbrachte zwangerschap is deze vacht al verdwenen bij de geboorte. Premature pups zijn vaak erg zwak.

Met deze pup is ook het geboorteseizoen van de Gewone zeehond aangebroken. Zeehondencentrum Pieterburen roept daarom mensen dan ook op vooral afstand te houden van zeehonden. Juist in deze kritische periode is het belangrijk dat de moeders en pups voldoende rust krijgen. Ook als een jong alleen wordt aangetroffen dient men afstand te houden, de moeder kan namelijk terug komen. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met het Zeehondencentrum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven