Uitzonderlijke vondst op ’t Wad: een zwarte zeehond

 

De Waddenunit heeft een bijzondere waarneming gedaan op de Waddenzee. Tijdens een inspectieronde langs de Blauwe Balg (een zandplaat tussen Terschelling en Ameland) ontdekte de bemanning van “m.s. de Krukel” een tweetal pups van grijze zeehonden. Eén daarvan bleek gitzwart; het betrof een dier met Melanisme.

Melanine is een pigment en zwarte dieren die bij hun soortgenoten opvallen om hun kleur hebben een overmaat aan melanine. Het is zeg maar het omgekeerde van een albino. Waar bij albino’s pigment ontbreekt en deze spierwit zijn met rode ogen, hebben dieren met melanisme daar juist teveel van waardoor hun vacht of vel zwart kleurt.

Het meest bekende melanistische dier is wel de zwarte panter, die eigenlijk niet anders is dan een gewoon luipaard met melanisme. Dieren met melanisme zijn zeldzaam en elke natuurfotograaf hoopt zo’n zeldzaamheid voor de lens te krijgen.

Blij verrast

Bemanningslid Bert Meerstra heeft bijna altijd zijn fototoestel binnen handbereik tijdens het werk en heeft al veel bijzonder plaatjes geschoten. In 2010 fotografeerde hij een Orka die later landelijk bekend zou worden als Morgan. Ook dit keer kon Meerstra een bijzondere gebeurtenis vastleggen op camera. ,,In de 22 jaar dat ik nu bijna dagelijks op het Wad werk, ben ik nog nooit een zwarte zeehond tegengekomen. Toen ik het in de gaten kreeg was ik erg blij. Het is echt bijzonder.”

Lang leven

Betrouwbare cijfers van hoe bijzonder een zwarte zeehond is, zijn er niet. Maar bij zeehondencreche Pieterburen is sinds het bestaan (1971) slechts een enkele keer een zwarte zeehond binnengebracht. Die dieren waren ziek. Maar Meerstra is vol goede hoop dat dit dier een mooie toekomst tegemoet gaat. ,,Dit dier verkeert in een blakende gezondheid en zal hopelijk nog lang leven”.

Waddenunit

De Waddenunit bestaat uit vier bemande boten die namens het ministerie van Economische Zaken rondvaren in de Waddenzee voor verschillende beheertaken zoals handhaving, monitoring en voorlichting. In dit geval was de bemanning aangespoelde netten en touwen aan het opruimen om verstikking door vogels en zeehonden te voorkomen.

Scroll naar boven