Zonnepark vordert gestaag

De afgelopen maanden is er intensief gebouwd aan het zonnepark met als resultaat dat het park eerder dan gepland groene stroom gaat leveren. Het realiseren van het park is niet volledig zonder overlast tot stand gekomen.

Het heien van de palen waarop de panelen zijn geplaatst is in een kort tijdbestek gerealiseerd echter ging dit gepaard met trillingen en een brommend geluid. Door zeven dagen in de week van zonsopgang tot zonsondergang te werken nadert het park zijn voltooiing. De stroomkabel van Nes naar Ballum is aangelegd, de transformators staan op het park en de bouwers hebben plaatsgemaakt voor techneuten die elk paneel afzonderlijk moeten aansluiten op de omvormers zodat de opgewekte stroom kan worden geleverd aan het net. Uitgaande van de huidige situatie is de oplevering rond eind december. Vanaf dat moment levert het grootste zonnepark van Nederland groene stroom. De oplevering is ongeveer anderhalve maand eerder dan de bedoeling was.

Pas in het vroege voorjaar worden de duinen aangelegd zodat vanaf de weg het park niet meer zichtbaar is. Het is de bedoeling om gelijktijdig met het aanleggen van de duinen een nat-plas gedeelte te realiseren. Dit nat-plas gedeelte zorgt er voor dat de broedvogels volop gelegenheid krijgen om te genieten en in alle rust te foerageren.

Wetgeving in Nederland laat niet toe dat inwoners van Ameland en eigenaren van bungalows de opgewekt stroom kunnen salderen. Uitsluitend zonnepanelen die zijn geplaatst op een eigen dak maken salderen mogelijk.

Om toch de voordelen te kunnen ervaren van zonnepanelen gaat de Amelander Energie Coöperatie obligaties uitgeven waarop een rendement wordt betaald. Een deel van dit rendement is afhankelijk van de opgewekt elektriciteit. Voor meer informatie hierover zie elders in dit blad.

Geïnteresseerden kunnen ten allen tijde een wandeling maken naar het zonnepark. Via het pad naast het vliegveld komt u vrijwel tot aan het zonnepark. In de nabije toekomst worden er rondleidingen georganiseerd en komt er een uitkijktoren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven