Overhandiging boek ‘Ameland’

Dinsdag 10 november om 16.00 uur overhandigt Oense Straatsma, auteur van het boek ‘Ameland’, zijn boek aan burgemeester Albert de Hoop in het gemeentehuis in Ballum. 

Over het boek
Het boek ‘Ameland’ geeft een overzicht van de geschiedenis van Ameland, vanaf de eerste bewoning rond 700 na Christus tot diep in de 20ste eeuw. Dan weer op een bijna wetenschappelijke wijze, dan weer anekdotisch vertelt de auteur over de bestuurlijke verhoudingen, de periodes van relatieve welvaart en de armoede op het eiland. In het boek worden relaties gelegd tussen het dagelijkse leven, de manier waarop voedsel werd verbouwd, het vee werd gehouden en hoe het gebruik van het land werd geregeld. Sommige van de regels en gebruiken over het gebruik van het schaarse land gelden tot op de dag van vandaag.

Over de auteur
Oense Straatsma (90) was van 1957 tot 1988 huisarts op Ameland. De belangstelling voor de Amelander geschiedenis heeft hij nooit verloren. Op dit moment is hij bezig alle boerderijen die op Ameland hebben gestaan, te beschrijven. Straatsma was betrokken bij de oprichting van het Cultuur-Historisch Museum Sorgdrager in Hollum. Hij is nog steeds bestuurslid van de stichting die inhoudelijk mede de koers van het museum bepaalt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven