Vervolgonderzoek asbest op Ameland

Wetterskip Fryslân is deze week gestart met het vervolgonderzoek naar de aanwezigheid van asbest in de Waddenzeedijk op Ameland.

Afgelopen augustus zijn er bij verbeterwerkzaamheden aan de bovenkant van de dijk asbestdeeltjes aangetroffen, waardoor dit deel van het werk is stilgelegd. Nader onderzoek moet uitsluitsel geven of er op andere plekken ook verontreiniging zit.

Een gespecialiseerd bedrijf is maandag 26 oktober begonnen met het nemen van grondmonsters in de bovenzijde van de dijk. De grondmonsters worden vervolgens onderzocht op asbest. De verwachting is dat het onderzoek eind december is afgerond.

Begin 1990 is de dijk tussen de Feugelpôlle en de Ballumerbocht beschadigd door stormen. Het vermoeden is dat de schade toen is hersteld met materiaal dat mogelijk is vervuild met bouwafval. Dit verdachte traject krijgt extra aandacht tijdens het onderzoek.

Voor de bemonstering moet een deel van de graszode tijdelijk worden verwijderd. Omdat de werkzaamheden in het stormseizoen plaatsvinden, gelden er strenge eisen. De verwijderde graszoden worden direct teruggeplaatst. De werkzaamheden mogen niet plaatsvinden bij extreem hoogwater, natte omstandigheden en storm.

Het deel van de dijk waarvan in augustus de grasmat is verwijderd en asbest is geconstateerd, is voor 1 oktober weer gedicht. Deels met graszoden en deels met geotextiel worteldoek. Het vervolgonderzoek heeft vooralsnog geen invloed op de planning van de dijkverbetering op Ameland. Het werk aan de waterdoorgangen kan gewoon doorgaan.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven