Eerste paal Zonnepark Ameland

De bouw van Zonnepark Ameland is op vrijdag 18 september officieel gestart.

Jacob Dijkstra van de gemeente Ameland verrichtte als initiatiefnemer van het zonnepark samen met de ‘groenste groene Amelander’ Ab Kiewied van energieneutrale camping Tussen Wad en Strand in Ballum de starthandeling; het slaan van de eerste paal.

De direct betrokkenen bij de ontwikkeling van het park en de lokale pers waren uitgenodigd voor de bijeenkomst. Na de starthandeling hieven zij het glas op een voorspoedige bouw. Vanaf maandag zullen de volgende palen (zo’n 7.000 stuks) van het grootste zonnepark van Nederland de grond in gaan. De palen vormen het fundament waarop de 23.000 zonnepanelen die het park rijk zal zijn, op zullen rusten.

Voorafgaand aan de starthandeling werd in vogelvlucht teruggekeken op het voortraject, de ambities van de gemeente Ameland en vooruitgeblikt naar een duurzame toekomst van het eiland. Jacob Dijkstra vertelde dat Burgemeester Albert de Hoop het idee voor het zonnepark heeft geopperd. Een wijziging in het subsidiebeleid van het Waddenfonds vormde vervolgens voor Jacob de aanleiding om een poging te wagen tot toekenning hiervan voor het zonnepark. Johan Kiewiet van de Amelander Energie Coöperatie (AEC) ging in op de participatiemogelijkheden voor bewoners van het eiland. Peter Paul Weeda van Eneco benadrukte dat lokale betrokkenheid en gelijkwaardigheid essentieel zijn voor het slagen van een project van dit formaat. Wethouder Nico Oud vervolgde daarop dat het vertrouwen tussen de drie partijen een belangrijke succesfactor is in de positieve samenwerking tot nu toe.

Vanaf 2016 zal dit zonnepark alle huishoudens op het eiland van stroom voorzien. Een mooie stap passend bij de ambitie om in 2020 zelfvoorzienend te zijn. Zelf kunt u ook bijdragen aan de verduurzaming van Ameland. Denk bijvoorbeeld aan zonneboilers of het plaatsen van zonnepanelen op daken. Is uw woning geschikt? Bekijk het snel en gemakkelijk op www.zonnekaart.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven