Noordwestkust Ameland gereed

De kust van Noordwest-Ameland, nabij Hollum, is de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee. Op vrijdag 31 juli wordt het laatste Noordzee-zand op het strand aangebracht.

In totaal is er ruim 1,3 miljoen kubieke meter zand aangebracht op het strand.

Daarmee is het strand nu tot drie meter hoger geworden waardoor golfaanvallen worden afgeremd en de kust beter wordt beschermd.

Onder invloed van de zee, wind en een stijgende zeespiegel verliest de kust terrein. Als we niets doen, dan schuift de kustlijn langzaam landwaarts op. Om te zorgen dat Ameland droge voeten houdt, onderhoudt Rijkswaterstaat de kust door regelmatig zand aan te brengen.

Zand voor en op de kust
Voor eind 2015 moeten er in totaal drie suppleties op Ameland zijn uitgevoerd. Naast de nu voltooide strandsuppletie startte Rijkswaterstaat in januari met het aanbrengen van 2 miljoen kubieke meter zand voor de kust bij Ameland-Midden, tussen paal 12 en paal 17. Ook deze suppletie is bijna klaar. De laatste grote klus begint in september. Dan wordt op het strand van Ameland-Midden over een lengte van ruim 5 kilometer nog eens 1 miljoen kubieke meter zand aangebracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven