Erop uit in de natuur? Voorkom brand

De natuur op Ameland is prachtig, maar ook heel kwetsbaar. Een klein brandje in het bos of de duinen loopt al snel uit de hand, want natuurbranden zijn moeilijk te bestrijden.

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, gras en duinen bij droog weer de kans op natuurbrand toeneemt.

Het gevaar van natuurbranden zit hem in de onbeheersbaarheid. Ieder klein brandje in een natuurgebied kan uitlopen op een alles verwoestende brand. Simpelweg het opruimen van etensresten en afval, geen brandende sigarettenpeuken weggooien en geen geïmproviseerde barbecue in de natuur houden. Het zijn misschien zeer voor de hand liggende voorbeelden, maar juist met deze kleine handelingen kan een natuurbrand worden voorkomen. 

Brandweer en bosbeheerders proberen van alles om brand te voorkomen of zo nodig te blussen, maar we zijn afhankelijk van u als gebruiker van de natuurgebieden. 

Wat kunt u doen om het te voorkomen?
– Let op waar u uw auto neerzet. Zet uw auto niet in het hoge gras.
– Probeer niet te roken in het natuurgebied of maak uw peuk zorgvuldig uit, voordat u hem weggooit.
– De gemeente of uw vakantieverblijf heeft regels en richtlijnen voor barbecueën, het aansteken van een kampvuur of vuurkorven. Let op deze afspraken en volg deze op. 

Wilt u meer weten over wat u kunt doen tijdens noodsituaties? Kijk dan op www.natuurbrandregio.nl. Hier kunt u ook zien welke risico’s in uw buurt voor komen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven