De Buurvrouw 2015-3

Eindelijk komt er een heuse snelweg op ons eiland. Niet de Verbindingsweg, al zijn ze daar ook al weken mee bezig, nee ik bedoel het internet! De glasvezelkabel moet onze toekomst veilig stellen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik zo af en toe nu al mijn pc niet kan bijhouden en niet begrijp. Dat kan straks helemaal een probleem worden als het allemaal nog sneller wordt.

Watze is al een dagje naar Leeuwarden geweest. Hij was toe aan een nieuwe bril. Het lezen ging niet zo goed meer. Buurvrouw is bang dat hij het straks helemaal niet meer kan bijhouden. Watze is nu al niet zo handig met alles wat digitaal is. En wanneer alles nog sneller gaat dan nu, dan verwacht ze dat hij helemaal in de problemen komt. Vandaar een nieuwe bril. Ze hebben lang getwijfeld wat ze zouden doen. Samen een nieuwe bril is ook aantrekkelijk wanneer je er twee krijgt voor de prijs van één. Maar je kunt natuurlijk zelf ook twee nemen. Dan kun je nog eens een ander kleurtje opzetten. Maar Watze is toch gegaan voor een gratis zonnebril. De zon is tenslotte ook gratis en schijnt voor ons allemaal vindt hij. Een gratis zonnebril past daar mooi bij. ‘Wilden ze me ook nog een gehoorapparaat aansmeren’, zegt Watze, ‘nou mooi niet, zo’n bril is al duur genoeg.’ ‘Nou’, zegt buurvrouw, ‘het was misschien niet verkeerd geweest. Je reageert immers amper als ik je wat vraag. Maar soms denk ik, je doet net alsof. Je hebt gewoon een selectief gehoor ontwikkeld!’

Watze reageert daar maar niet op en gooit het direct over een andere boeg. Hij is bang dat hij het allemaal niet meer bij kan houden. Stel dat de tv-beelden ook vlugger gaan. Het gaat hem nu allemaal vaak al te snel. Hoe zal dat straks gaan. Neem nu zo’n ‘adhd’ mannetje als die Geert van Boer zoekt vrouw. Zo’n man is met de glasvezel helemaal niet meer bij te houden. Hij kan gemakkelijk vier vrouwen hebben, aldus Watze. Met zo’n snelheid heb je aan één vrouw nooit genoeg. Tjonge, en wat had die man mooie boerenkool. Bij hem zijn het meestal van die armzalige stronkjes. Maar wie weet wat hij er allemaal over heen gooit.

‘Over die vrouwen?’, vraagt buurvrouw. Nee, natuurlijk niet! Over die boerenkool. ‘Nou’, zegt buurvrouw, ‘ik vond het trouwens niet zo mooi als de vorige jaren.’ Volgens haar kwam het door de mannen. Die waren minder interessant dan voorgaande jaren. Tom wist met de mooiste vrouwen geen raad en bij Theo gingen ze vroegtijdig weg. De meeste brieven betekent niet automatisch ook een leuke kandidaat voor het programma.

Watze denkt dat het meer aan de vrouwen lag. Die vrouwen konden niet met elkaar overweg. Bij boerin Bertie werd geen woord gesproken en bovendien verlieten de meesten al huis en erf voordat de boer een keuze kon maken. Nee, het lag meer aan de vrouwen. Het was feitelijk alleen Geert die de gang er een beetje in hield. En natuurlijk Jan van Texel, die huppelde voor zijn dames uit door de schuur. Maar ja, dat is een eilander en dat is toch een ander slag volk, aldus Watze.

‘Zal straks wel niet meer ‘Programma gemist’ worden maar ‘Programma al gezien’ denk ik’, zegt buurvrouw, ‘glasvezel is zo snel dat je straks voordat je het weet al de programma’s van de volgende dag in beeld hebt.’ ‘Kunnen we mooi alles op één avond zien’, zegt Watze, ‘wat zullen we een tijd overhouden!’

We zijn het overigens wel eens dat het wel een gedoe is met al dat graafwerk. Je straatje eruit, planten opzij, je bent er maar mooi klaar mee. Heb je net de berm een beetje groen, scheuren ze de boel weer open. Maar afijn het is allemaal voor de vooruitgang, opper ik. Had ik dat maar niet gezegd!

‘Vooruitgang’, briest buurvrouw, ‘ellende zal je bedoelen. Tot nu toe hebben we weinig plezier van die vooruitgang. Ze gooien immers van alles op internet. Mensen schelden elkaar uit voor rotte vis, IS laat onthoofdingen zien. Nou ik word echt niet gelukkig van deze vooruitgang.’

En zoals zo vaak kunnen we niet veel anders doen dan buurvrouw gelijk geven. De vraag blijft of alles wat wij vooruitgang noemen wel echt helpt om onze wereld beter te maken!

Jan J. de Vries

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven