Promotieonderzoek over Ameland

Onlangs is een promotieonderzoek over Ameland geschreven met titel „Klimaat, ruimte en tijd in verandering”. Het is een etnografisch onderzoek van adaptaties en conflicten op het Friese eiland Ameland.

Voor dit onderzoek woonde de Duitse wetenschapster Lea Schmitt van september 2010 tot eind 2011 in Hollum, Ameland.

Omdat Ameland en haar bewoners direct betrokkenen zijn zal Lea op zondag 12 april om 14.00 uur in Herberg „De Zwaan“ in Hollum haar onderzoek presenteren (in het Nederlands). Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Uitgangspunt van de studie is het politiek gegeven dat Nederland op de klimaatverandering met een verandering van ruimte reageert: waar het mogelijk is zullen zogenoemde natuurlijke dynamische processen van wind en water hun gang kunnen gaan.

Er zijn voldoende politieke programma’s en onderzoeken over hoe je de gevolgen van klimaatverandering kunt opvangen maar er bestaan amper onderzoeken over de impact die het heeft op de bevolking.

Vanuit een sociologisch perspectief laat Lea Schmitt zien tot welke discussies en conflicten deze wijze van beheer op Ameland leidt. Voorbeelden zijn de zandhaak voor de Ballumer kust en het kerf project op de Vennoot.

Lea heeft alledaagse opvattingen van alle betrokken groepen en individuen geanalyseerd, om zienswijzen en standpunten beter te begrijpen. Een ruimtelijk adaptatie is veel meer dan een technisch ingreep.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven