Geen windmolenpark boven Ameland

Op vrijdag 26 september 2014 heeft het ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt dat het kabinet drie gebieden gekozen heeft waar de komende jaren windturbineparken op zee kunnen worden ontwikkeld: bij Borssele (in 2015), voor de Zuid-Hollandse kust (in 2017) en voor de Noord-Hollandse kust (in 2017).

De keuze voor deze drie locaties betekent dat er ten noorden van Ameland geen windturbinepark wordt ontwikkeld op zee.

Waddeneilanden faliekant tegen windturbinepark ten noorden van Ameland
Burgemeester Albert de Hoop van Ameland schreef namens de Waddeneilanden in januari van dit jaar een brief aan minister Kamp van Economische Zaken. De gezamenlijke Waddeneilanden zijn faliekant tegen een windturbinepark boven Ameland.

De vijf eilanden zijn van mening dat een grootschalig near-shore windturbinepark en in de gekozen vorm absoluut niet te verantwoorden is ten opzichte van het groter maatschappelijk belang van het Waddengebied als één van de top toeristische bestemmingen van Nederland. Ook de scheepvaartveiligheid, vogeltrekroutes, status van het Waddenzee Werelderfgoed, afspraken met Duitsland en Denemarken over beschermingszones en andere Europese ruimtelijke claims zouden in het geding komen. Als gevolg van de industriële uitstraling van grootschalige windturbineparken worden de eilanden in hun kern en hun kracht geraakt.

Drie locaties voor windturbines
Met de keuze voor de drie locaties wordt het doel uit het Energieakkoord om meer windenergie op te wekken, zo goedkoop en zo snel mogelijk gehaald. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Kamp van Economische Zaken en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu mee ingestemd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven