Verdronken paarden op Ameland

14 augustus is het 35 jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door het bericht dat er op Ameland acht paarden waren verdronken bij de lancering van de Amelander reddingboot. Het voorval kreeg internationale aandacht.

De inzet van paarden behoort bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij inmiddels tot het verleden. Op 14 augustus a.s. worden de verdronken paarden op Ameland herdacht.

Op 14 augustus 1979 werd de reddingboot Mr. Adriaan de Bruine gealarmeerd voor het in nood verkerende Duitse schip Windspiel 4. Er stond een stormachtige wind uit het zuidwesten en een sterke ebstroom. De walbaas van het reddingstation inspecteerde de zeebodem en oordeelde dat het veilig was om de reddingboot op die plaats te lanceren.

Door een samenloop van omstandigheden ging het echter toch mis. Nadat de reddingboot was gelanceerd reed de bootwagen in een diepe geul en sleurde de vastzittende paarden mee. De bemanning van de Windspiel kon door de Mr. Adriaan de Bruine worden gered. De redders waren niet op de hoogte van het drama dat zich bij de lancering had voorgedaan.

De Redding Maatschappij besloot na een grondige evaluatie van het ongeval en mede op aandringen van de Amelander voerlieden toch met paarden te blijven werken. Inmiddels behoort de inzet van paarden voor het reddingwerk tot het verleden.

In 1988 werd een nieuwe snelle reddingboot gestationeerd in de Ballumerbocht. De Amelander paardenreddingboot bestaat echter nog steeds.

De Stichting Paardenreddingboot Ameland lanceert de paardenreddingboot ongeveer twaalf keer per jaar voor demonstraties en houdt daarmee een uniek stukje historie in stand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven