Zwem niet in ongecontroleerd wateren

Met het warme weer van de afgelopen tijd zoeken veel mensen verkoeling in het natuurwater. Maar het warme weer zorgt ook voor de groei van blauwalgen en botulisme. De bacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Wetterskip Fryslân en de gemeente Ameland roepen op om niet in ongecontroleerd water te zwemmen (onder andere in vijvers, plassen en de dijksloot). Laat ook uw huisdier(en) niet drinken uit een troebele sloot. 

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie in water wat een gif uitscheidt waaraan vogels en vissen sterven. Mensen worden niet ziek van het gif, maar wel van de schadelijke stoffen die uit de kadavers komen. Ruim dode dieren niet zelf op, maar geef dit door aan de gemeente. 

Wees voorzichtig en kijk goed om u heen bij het water! Bij de badstranden en bij de recreatieplas De Vleijen worden tijdens het zomerseizoen metingen verricht. Hier wordt op de aanwezige bebording aangegeven als er een overschrijding is van bijvoorbeeld de blauwalg norm. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven