Deense Waddenzee Werelderfgoed

Het UNESCO Werelderfgoed Comité heeft besloten om het Werelderfgoed Waddenzee uit te breiden met het Deense gedeelte van de Waddenzee en een extra Duits offshore-gebied. De hele Waddenzee is nu één Werelderfgoed-gebied, met een goede bescherming. 

Volgens staatssecretaris Dijksma: is dit een stimulans om samen verder op te trekken en te zorgen dat de komende generaties ook kunnen genieten van dit prachtige gebied.

“Dit is het grootste succes van de drie landen in hun gezamenlijke inspanningen sinds de oprichting van de trilaterale samenwerking in 1978 om dit unieke gebied te beschermen”, aldus Jens Enemark, secretaris van het Gemeenschappelijke Waddenzee Secretariaat in Wilhelmshaven (Duitsland

De inschrijving van de Deense Waddenzee vond plaats als antwoord op het verzoek van het Werelderfgoed Comité in 2009 toen de Nederlands-Duitse Waddenzee werd opgenomen op de lijst. Het Werelderfgoed Waddenzee beslaat nu een oppervlakte van ongeveer 11.500 km² en vormt ‘s werelds grootste aaneengesloten systeem van wad- en zandplaten en eilanden.

Het is een onmisbaar foerageergebied voor miljoenen trekvogels die jaarlijks in de lente en de herfst hier een tussenstop maken op hun weg van en naar de broedgebieden in het noordpoolgebied en de overwinteringsgebieden in West-Afrika.

Het Werelderfgoed Waddenzee staat hiermee op gelijke voet met andere ‘iconen’ op de lijst, zoals het Great Barrier Reef in Australië, de Grand Canyon in de VS en de Serengeti in Tanzania. Daarnaast is het een van de slechts drie grensoverschrijdende natuurlijke Werelderfgoederen, dat zich over drie landen uitstrekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven