Gun de zeehonden hun rust

Op verschillende plekken in de Waddenzee zijn ze al gezien; pasgeboren zeehondenpups. Het geboorteseizoen van de gewone zeehond is van start gegaan. Ze worden geboren met laagwater, op drooggevallen zandbanken. Vrijwel meteen, zodra de vloed opkomt, moeten ze zwemmen. Bijna vier weken lang wijkt het jong amper van moeders’ zijde.

De jonge zeehond drinkt melk bij haar wanneer ze aan land kunnen. In die korte tijd groeien zeehondenpups van rond 10 kilo tot 24 kilo.

Precies in de tijd wanneer de jongen nog bij hun moeder drinken, is het ook het drukst met pleziervaart, wadloop-activiteiten en andere vormen van recreatie. Het mooie weer van de afgelopen weken lokt mensen het wad op. Wat is er mooier dan droogvallen op een wadplaat en genieten van de wildernis om je heen!

Maar sommige mensen realiseren zich niet dat de drooggevallen wadplaten een belangrijke rust- en zoogplek zijn voor zeehonden. Wanneer zeehonden mensen bij de wadplaat zien, vluchten ze, of durven ze niet op het droge te komen. Omdat ze alleen op het land kunnen zogen, betekent dit dat jonge zeehonden pas 12 uur later, als het weer laag water is, opnieuw een kans hebben om melk te drinken!

Tijdens de zoogperiode van zeehonden zijn daarom de belangrijkste zandplaten gesloten voor recreatie. Daar worden de meeste pups geboren en kunnen de zeehonden elk droogtij de kant op komen. Gun de zeehonden, ook als ze buiten het gesloten gebied zijn, nu dus wat privacy, zodat de pups op de zandplaten in alle rust bij hun moeder kunnen drinken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven